Arkadiusz Milik leidt Ajax langs Go Ahead Eagles

admin • 00:40, 26-10-2014 / Laatste Update: 10:44, 13-12-2023

AMSTERDAM - Ajax vierde zaterdag voor eigen publiek een welkome zege op Go Ahead Eagles (3-1). Arkadiusz Milik had een aardig aandeel in de overwinning van zijn ploeg. De Poolse spits bekroonde een basisplaats met een assist op de openingstreffer en zorgde ook voor het tweede doelpunt van de club uit Amsterdam. Dat leverde hem een uitverkiezing tot 'man van de wedstrijd' op.

Go Ahead Eagles voelde zich in de openingsfase zo'n beetje als Ajax afgelopen dinsdag in Barcelona. De spelers van de club uit Deventer figureerden slechts in het snelle positiespel van de thuisclub. Ze arriveerden steeds een stapje te laat bij de bal en verschenen sporadisch op de helft van de tegenstander. De openingstreffer van Ajax in de 10e minuut kwam ook allesbehalve als een verrassing. Milik vuurde hard op de paal, waarna Anwar El Ghazi de bal eenvoudig in het doel kon werken (1-0).

Milik kreeg van trainer Frank de Boer in het centrum van de aanval de voorkeur boven Kolbeinn Sigthorsson. ,,Hij doet het goed op de training en Kolbeinn heeft de afgelopen weken veel gespeeld'', verwoordde de oefenmeester van Ajax zijn beslissing. Ook Stefano Denswil maakte deel uit van de basisformatie van de regerend kampioen. ,,Stefano verdient speelminuten, maar volgende week tegen FC Dordrecht speelt Niklas Moisander weer''', zei De Boer, die centraal op het middenveld voor de 18-jarige Jaïro Riedewald in plaats van Nick Viergever koos.

Gelijkmaker

Go Ahead Eagles ontsnapte eerst nog tot twee keer toe aan een tweede tegentreffer voordat het zelf durfde te voetballen. Deniz Türüç waarschuwde Ajax in de 26e minuut voor de eerste keer. De middenvelder schoot van zo'n meter of 30 op de lat. Twee minuten later zette Sander Duits zijn ploeggenoot Fernando Lewis alleen voor doelman Jasper Cillessen. De aanvaller hield het hoofd koel en schoof de bal keurig in de de hoek van het doel (1-1).

Na de gelijkmaker was het alsof Ajax besefte dat het slechts twee van de 12 voorgaande duels in oktober onder De Boer winnend afsloot. De formatie oogde onzeker en vooral Nicolai Boilesen leed af en toe gevaarlijk balverlies. De Deen speelde met de aanvoerdersband om zijn arm bij afwezigheid van Moisander. Ook zonder goed te voetballen was Ajax beter dan Go Ahead Eagles. El Ghazi miste tot twee keer toe een grote doelkans voordat Milik en Schöne uiteindelijk het duel beslisten.