AZ vecht zich naar punt tegen Groningen

admin • 23:40, 25-10-2014 / Laatste Update: 09:16, 13-12-2023

ALKMAAR - AZ wacht nog altijd op de eerste competitiezege onder coach John van den Brom. De Alkmaarse ploeg vocht zich zaterdag voor eigen publiek tegen FC Groningen knap terug van een achterstand (0-2), maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een gelijkspel: 2-2.

Mikhail Rosheuvel had van zijn coach Van den Brom een basisplaats gekregen en had eigenlijk al binnen een minuut kunnen scoren. De aanvaller kreeg zijn voet echter niet lekker tegen een bal van de rechterkant. Ondanks een uitstekend begin van AZ, was het Groningen dat na 10 minuten op voorsprong kwam. Michael de Leeuw werd bij een hoekschop van Tjaronn Chery over het hoofd gezien en kopte de bal hard achter de kansloze doelman Sergio Rochet, die nog steeds de niet fitte Esteban vervangt.

AZ, dat 1 punt overhield aan de eerste twee duels onder Van den Brom, wilde dat vlekje snel wegpoetsen, maar slaagde er amper in om voorin gevaarlijk te worden. De Alkmaarders mogen wat dat betreft als excuus opvoeren dat zij het al enige tijd zonder de geblesseerde sterkhouders Aron Jóhannsson en Steven Berghuis moeten doen.

Over een andere boeg

Omdat het voetballend niet lukte, leek AZ het na rust over een andere boeg te gooien. Eerst ging Nemanja Gudelj nadrukkelijk op zoek naar een strafschop, waarna ook Mattias Johansson gewillig ging liggen binnen het Groningse strafschopgebied. Beide keren trapte arbiter Pol van Boekel er niet in. Tussendoor had Danny Hoesen de gasten zelfs op 0-2 gezet. De spits maakte op aangeven van Jarchinio Antonia zijn eerste doelpunt voor Groningen.

Op vechtlust kwam AZ terug in de wedstrijd. Een derde smeekbede om een strafschop werd door Van Boekel wel beloond. Eric Botteghin werd na krap een uur vanwege hands bestraft. Gudelj schoot de toegekende penalty op de paal, waarna Rosheuvel uit de rebound wel scoorde.

AZ zette vervolgens alles op alles om alsnog op zijn minst een punt te pakken. Van den Brom bracht met spelers als Guus Hupperts en de jonge Dabney dos Santos extra aanvallers binnen de lijnen. De aanvalslust werd 10 minuten voor tijd beloond, toen Gudelj een vrije trap fraai in de kruising krulde.