BLOG: Het KNVB-avontuur van Bertje en Hansje
i

Productie Sportnieuws

BLOG: Het KNVB-avontuur van Bertje en Hansje

admin • 14:16, 30-08-2016 / Laatste Update: 18:01, 07-01-2024

'Waar ben ik aan begonnen?', dacht Bertje (van Oostveen)  toen Hansje (van Breukelen) in zijn kantoor stond. Hansje is sinds kort technisch directeur van de KNVB en informeerde Bertje, de hoogste bestuurder, over de gesprekken met de beoogde assistent Ruud Gullit. De voormalig topvoetballer, met wie Hansje de enige Europese titel veroverde in 1988, deed een open sollicitatie en Bertje dacht dat het allemaal wel goed zou komen.

'Heeft Ruud getekend?', zei Bertje toen Hansje binnen kwam lopen.

'Ja', zei Hansje. 'Een kilometervergoeding'.

Hij gooit een formulier op het bureau van Bertje. De handtekening van Gullit, die de directeur voetbalzaken als student politicologie en bestuurskunde scoorde op Schiphol, kijkt hem nu veel minder glorievol aan.

Voordat Bertje wat kan zeggen, wordt op de deur geklopt. 'Marco!', zegt Bertje. Marco van Basten komt binnengelopen met een pakket papieren in zijn hand. Bertje veert op uit zijn luxe bureaustoel. Zou het Marco dan wel gelukt zijn?, denkt hij hoopvol. Zou Gullit toch getekend hebben?

Zonder wat te zeggen, legt Marco de papieren op de tafel. Bertje tuurt naar de eerste zin. 'Geachte heer van Oostveen, middels deze weg wil ik mededelen dat ik mijn functie als assistent-bondscoach neerleg en aan de slag..', verder komt Bertje niet. Met waterige ogen tuurt hij de eens zo grote Van Basten aan. Hetzelfde gevoel als toen Hakim Ziyech zijn keuze voor Marokko bekend maakte, treft Bertje weer. Marco verlaat het kantoor nog sneller dan dat hij ballen het doel in joeg en laat Hansje en Bertje weer alleen achter.

'Dit is het einde', mompelt Bertje. 'Ik kan beter stoppen.' Hansje kan hem niet anders dan gelijk geven. Hansje won namelijk het EK dat onder het bewind van Bertje - lees: zonder hem als technisch directeur - werd gemist. Hansje had zonder twijfel Ronald Koeman aangesteld in plaats van Hiddink. Hansje had er 100% zeker voor gezorgd dat Ziyech niet alleen voor Ajax in de ArenA zou spelen. Net zoals Hansje ervoor zorgde dat de complete selectie van het Nederlands Elftal een brief ondertekende om zijn eerste echte beslissing als technisch directeur - het ontslaan van teammanager en Mister Oranje Hans Jorritsma - terug te draaien.

'Je kunt er inderdaad beter mee stoppen', zei Hansje uiteindelijk.

'Ja, maar wie moet dit teringboeltje dan naar het WK gaan leiden? Louis van Gaal?', zei Bertje.

'Truus heeft secondelijm op zijn terrasstoel gesmeerd. Die krijg je met geen mogelijkheid los', zei Hansje. Bertje strooide met namen van bestuurders met prijzenkasten vol diploma's, maar die niet in aanmerking kwamen voor de 'V' in KNVB.

'Weet je', vervolgde Hansje, 'we hebben echt een zwaargewicht nodig nu. Iemand die de sores van het voetbal kent en zich door niemand laat stoppen. Laat ik iets geks zeggen: Sepp Blatter. Kan toch wel? Ik weet zeker dat ik hem kan overtuigen.'

Tja, KNVB, waar ben je aan begonnen?