BLOG: Urby Emanuelson is 30 jaar en ik vier feest
i

Pro Shots

BLOG: Urby Emanuelson is 30 jaar en ik vier feest

Brian Vesseur • 19:50, 16-06-2016 / Laatste Update: 14:09, 12-12-2023

De mooiste fans zijn op een bijna onverklaarbare manier fan van allang afgeschreven voetballers. Urby Emanuelson is zo'n voetballer. Sportnieuws-redacteur Brian Vesseur is zo'n fan. Brian houdt zijn idool van vroeger nog steeds in de gaten. Vandaag is de oud-Ajacied 30 jaar geworden. Brian viert feest.

Een jaar of 11 geleden werd ik door vriend Tim uitgenodigd voor zijn partijtje. We gingen naar Ajax, om de Amsterdam Arena van wat dichterbij te kijken. Ik was een jaar of 8, maar ik weet alles nog tot in detail. Het maakte een sterke indruk op me. Zo'n klein mannetje in zo'n enorm stadion. Zeker toen ik op de hoogste tree van een vak in de tweede ring stond.

Na het partijtje kregen we een kleurplaat mee, kon je iets mee winnen of zo. Thuis aangekomen heeft mijn moeder dat ding voor me ingekleurd en opgestuurd naar Amsterdam. Een week later kreeg ik een bericht: ik had 2 kaartjes gewonnen voor Ajax - Roda JC, op 24 september 2005.

8 jaar oud, ik kende totaal nog geen voetballers. Bij mijn plaatselijke clubje speelde ik destijds als linksback. Dus: wie de linksback bij Ajax was, werd mijn favoriete voetballer. Bij Ajax - Roda was dat Urby Emanuelson, een 19-jarig mannetje dat meer aanviel dan verdedigde. Emanuelson dus, die in Amsterdam uitgroeide tot kind van de club. Een soort John Heitinga, of Siem de Jong.

Ik leef in de tijd van Ronaldinho, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi. Ik volg Emanuelson. Niemand weet waar ik het over heb als ik zeg: 'Die actie van Emanuelson bij Gretar Steinsson'. Maar dat was me er eentje. Kijk hier maar:

Emanuelson is vandaag - 16 juni - 30 jaar oud geworden. Voor mij is het gewoon feest vandaag. Niet omdat hij het nog zo goed doet. Zijn carrière zit volledig dicht. Op 1 juli loopt zijn contract af bij Hellas Verona, dat dit seizoen degradeerde uit de Serie A. Ik volgde elke wedstrijd nog. Hij speelde het laatste halve seizoen 11 wedstrijden bij de club, maar kwam in totaal slechts tot 619 minuten. Ook bij AS Roma, Atalanta Bergamo en Fulham lukte het hem niet. En bij AC Milan ging het in zijn eerste jaar wel goed, maar daarna werd het ook steeds minder.

Het is wel de eerste Nederlander die bij 4 Italiaanse clubs heeft gespeeld. Maar ik denk niet op de manier hoe hij dat graag wilde. Toch blijf ik fan van de Surinaamse Nederlander. Mijn kamer ligt vol met artikelen, interviews en posters van de baas. Vier jaar geleden was ie prominent aanwezig (en die posters hangen er stiekem nog steeds):

@Urby28 en, wat vind je? pic.twitter.com/jfqm3P8b

— Brian Vesseur (@brianvesseur) September 17, 2012

Hopelijk komt Emanuelson nog een keer terug in Amsterdam. Niet per se om te voetballen in het eerste, want dat zal niet meer lukken. Maar gewoon, als trainer of zo. Het maakt me niet uit waarom. Als ik hem nog maar een keer kan zien.

Door: Brian Vesseur