Hoelang pikken fans de saaie CL-groepsfase nog? (poll)
i

Pro Shots

Hoelang pikken fans de saaie CL-groepsfase nog? (poll)

admin • 13:00, 08-12-2016 / Laatste Update: 15:07, 07-01-2024

De groepsfase van de Champions League zit er op en dat betekent dat de 'laatste 16' bekend zijn. Er werd dit jaar een record gevestigd waar de UEFA toch moeilijk trots op kan zijn. Nooit eerder plaatsten er zich zo weinig teams uit verschillende landen voor de knock-outfase van de Champions League. Slechts 6 landen worden na de winterstop nog vertegenwoordigd. Het miljoenenbal is door de UEFA zo gevormd dat het voorspellen van de laatste 16 zo eenvoudig is geworden als het voorspellen van de WK-finale bij het korfbal.

Loting

De overheersing van de grote voetballanden is al jaren een doorn in het oog van de kleinere landjes zoals Nederland. De beschermde status bij de loting en de regel dat clubs uit dezelfde landen elkaar niet kunnen loten zorgen voor een 'oneerlijke' poule-indeling.

De loting leverde afgelopen zomer zeker een aantal mooie affiches op. Grootmachten Real Madrid en Borussia Dortmund stonden woensdagavond nog tegenover elkaar. Het werd een lekkere pot voetbal, maar de spanning was ver te zoeken. Zinedine Zidane deed na afloop nog wel een beetje boos op zijn ploeg. Real had een 2-0 voorsprong uit handen gegeven en moest daarmee de groepswinst aan de Duitsers laten. Maar of Zidane daar echt van wakker heeft gelegen...

Geen vreemde eenden

Het afbreken van verrassingen gaat verder bij de loting van de achtste finales. De groepswinnaars zijn geplaatst en worden gekoppeld aan een 'nummer 2' uit een andere poule, met als grote kanttekening dat clubs uit dezelfde landen elkaar nog steeds niet kunnen treffen. Dringen kleinere clubs - zoals vorig seizoen PSV, AA Gent, Dynamo Kiev en FC Zenit - toch door tot de achtste finales, dan zorgt deze regel er haast automatisch voor dat deze ronde het eindstation betekent. De 4 vreemde eenden in de bijt werden vorig seizoen dan ook allen in de 8ste finales naar huis gestuurd.

De 'grote 4' domineren

De afgelopen 3 Champions League-finales waren een bijna volledig Spaanse aangelegenheid, alleen Juventus was een uitzondering als niet Spaanse-finalist in 2014/2015. De clubs uit de grote 4 voetballanden Spanje, Engeland, Duitsland en Italië domineren de finales. In de afgelopen 20 jaar stonden er alleen in de finale van 2003/2004 2 ploegen in de eindstrijd van buiten 'de grote 4'. FC Porto kroonde zich dat jaar ten kosten van AS Monaco tot beste van Europa. In het huidige voetbal lijkt een dergelijk scenario uitgesloten.

Speelbal

Het beleid van voormalig UEFA-preses Michel Platini om kleinere clubs meer kansen te bieden in de Champions League is gruwelijk mislukt. Met de toekomstige plannen van de UEFA om vanaf het seizoen 2018/2019 de 'grote 4' nog meer privileges te geven zal de spanning in de Champions League alleen maar verminderen. De vraag is dan ook: hoelang pikken fans uit de kleinere Europese competities het nog om een speelbal te zijn in dit oersaaie miljoenenbal?

Zit je in de app en wil je dolgraag stemmen, klik dan hier!

[poll id="310"]