‘We vergeten hoe jong Memphis eigenlijk is’

‘We vergeten hoe jong Memphis eigenlijk is’

admin • 10:03, 13-02-2016 / Laatste Update: 23:04, 12-12-2023

Het was de duurste transfer ooit in het Nederlandse voetbal. Negen landgenoten gingen hem voor richting Manchester United en ze slaagden bijna allemaal. Was het de leeftijd of lag het aan clubicoon Sir Alex Ferguson? Memphis Depay is vandaag 22 jaar geworden. Tweeëntwintig jaar! Nog nooit moest een Nederlandse voetballer zichzelf zó jong bewijzen bij The Reds. Sportnieuws-redacteur Sjoerd Maresch neemt je mee de geschiedenisboeken in.

De Nederlanders die zich staande wisten te houden op Old Trafford, hadden ook wat meer leeftijdservaring. Arnold Mühren (31 jaar toen hij in 1982 tekende bij United) won 2 keer de FA Cup en was de eerste Nederlander ooit die in de FA Cup-finale scoorde. 14 jaar later stapte de toen 33-jarige Raimond van der Gouw over naar The Reds. Van der Gouw was de eerste Nederlander die samenwerkte met United-legende Sir Alex Ferguson. Hij werd als tweede doelman regelmatig opgesteld. Zo stond hij in de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund onder de lat.

Jordi Cruijff was - voor de transfer van Memphis - de allerjongste Nederlander ooit bij United. Hij was 22 jaar toen hij zijn contract tekende. Een succes werd het nooit. In 4 seizoenen kwam hij tot 34 wedstrijden. Dat zijn nog geen 9 wedstrijden per seizoen! Kwam het door zijn leeftijd? Dat deed de toen 26-jarige Jaap Stam stukken beter. Hij won in 3 seizoenen drie keer de landstitel, de FA Cup, de Champions League en de Wereldbeker voor clubteams.

Tot aan de transfer van Memphis, was Ruud van Nistelrooy (hij tekende op zijn 25e) de duurste Nederlander ooit bij United. 67 miljoen gulden (omgerekend 30,4 miljoen euro) werd er voor hem op tafel gelegd. Dat was toen nog heel veel… Hij werd in het eerste seizoen als Mancunian verkozen tot speler van het jaar verkozen nadat hij 35 keer het net wist te vinden. Na 5 seizoenen was zijn prijzenkast flink gevuld en het leverde hem een transfer op naar Real Madrid. Van Nistelrooy nam afscheid bij Manchester United met tal van records. Hij scoorde 150 doelpunten in 219 wedstrijden, en is de clubtopscorer op Europees gebied met 38 doelpunten.

Edwin van der Sar tekende op 35-jarige leeftijd zijn contract bij United, waar hij vanaf begin af aan een vaste waarde werd. In 2008 won de keeper voor de Champions League door na penalty’s Chelsea te verslaan in de finale. Van der Sar stopte de beslissende strafschop van Nicolas Anelka. Hij werd de held van United.

Van der Sar zag, een jaar nadat hij zijn handschoenen aan de wilgen hing, de 23-jarige Alexander Büttner arriveren op Old Trafford. Hij beleefde een droomdebuut: hij gaf de assist voor de 2-0 en scoorde zelf de 3-0. Maar daar bleef het ook meteen bij voor de linksback, die in 2 seizoenen niet verder kwam dan 13 wedstrijden. Was het zijn leeftijd?

Robin van Persie maakte in zijn 29e levensjaar de gevoelige overstap van Arsenal naar United en deed het onder Ferguson formidabel. In de kampioenswedstrijd voor The Red Devils scoorde hij een hattrick in de 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Aston Villa. En toen ging Sir Alex weg. De stijgende lijn werd een dalende in de carrière van Van Persie onder de mislukte coach(es) David Moyes en Louis van Gaal.

De laatste landgenoot die vóór Memphis Old Trafford betrad was Daley Blind. 24 jaar was hij toen hij zijn handtekening zette. Blind was in zijn eerste seizoen bij United een vaste waarden op het middenveld. Hij eindigde met United op de vierde plaats waarmee het zich kwalificeerde voor de voorronde van de Champions League. Blind speelt nog steeds bij United, maar is een linie gezakt door de toenemende concurrentie op het middenveld.

In het seizoen erop kwam Memphis aanwaaien voor een recordbedrag. Volgens de BBC had United 34 miljoen euro, exclusief 9 miljoen euro aan mogelijke bonussen, over voor de aanvaller. Dat is een hoger bedrag dan de transfer van Van Nistelrooij. Toegegeven, toen ging er nog niet zóveel geld in om, dus misschien moeten we dat wat nuanceren. Maar de druk op Memphis is reusachtig en bijna zielig te noemen voor een 22-jarige jongen. Want dat vergeten we misschien te snel. Deze jongen uit Moordrecht is pas tweeëntwintig. Laten we dat, nota bene op zijn verjaardag, even goed in onze oren knopen.

[poll id="15"]

Door Sjoerd Maresch