Zo kan het kutpoulesysteem van de UEFA veel beter
i

Pro Shots

Zo kan het kutpoulesysteem van de UEFA veel beter

admin • 13:57, 21-06-2016 / Laatste Update: 17:28, 12-12-2023

Van het speelschema van het EK klopt geen zak. Dat is wel duidelijk nu het ene land wel een paar dagen rust krijgt en het andere land totaal niet. We spelen voor het eerst met 24 landen op een EK. Oke dat is lastig, want het komt niet meer precies uit zoals dat bij 16 wel het geval was. Maar we hadden de poulefase toch echt iets anders kunnen indelen? Of niet?

Nederlandse wiskundige

Volgens wiskundige Jan Beuving, die maandagavond bij de NOS zat, had het veel makkelijker en vooral veel eerlijker gekund. Op dit moment hebben we 6 poules waarin 4 teams zitten. Dat ziet er logisch uit maar dat is het eigenlijk helemaal niet.

Op dit moment kan je als groepshoofd namelijk net zo goed tegen een nummer 2 loten als tegen een nummer 3 in de achtste finale van het EK. Dat is al raar. Daarnaast is het feit dat alle nummers 3 met elkaar worden vergeleken ook een beetje scheef, want al deze landen zitten niet bij elkaar in de poule en de ene groep is zwaarder dan de andere.

Drie maal drie is negen

Daarom is het logischer om 8 poules van 3 (8 keer 3= 24 klopt, hebben we nagerekend) landen te kiezen. Beuving bedacht dit systeem door te kijken naar de play-offs van de Jupiler League. Als van al deze poules het groepshoofd door zou gaan, heb je al 8 teams die doorgaan. Komen daar alle nummers 2 nog eens bij, dan heb je al 16 landen die doorgaan.

Appeltje eitje zou je zeggen toch? Plus het lijkt veel eerlijker om het zo te regelen. Maar Beuving bedacht op dit systeem een aanpassing waardoor álle wedstrijden in de poule spannend zullen zijn. Door ook alle nummers 3 ook door te laten gaan en tegen elkaar te laten spelen in een soort van tussenronde, houd je alles spannend.

Alles spannend?

Als je 3 wedstrijden in de poule hebt, kan het altijd spannend zijn. Na wedstrijd 1 laat je de verliezer spelen tegen de 3e tegenstander die nog geen wedstrijd heeft gespeeld. En daarna speelt die 3e tegenstander tegen de winner van wedstrijd 1. Op deze manier is wedstrijd 3 altijd spannend omdat er dan altijd om groepswinst wordt gespeeld. Snap je het nog? Kijk anders even naar het voorbeeld.

Allemaal voordelen

Het systeem heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het aantal saaie poulewedstrijden een stuk minder. We kunnen sneller door naar een van de leukere finales. We zouden van 36 poulewedstrijden naar 24 gaan. We krijgen 8 extra knock-out wedstrijden. En er zullen geen poulewedstrijden tegelijk meer zijn, omdat er maar 3 poulewedstrijden zijn in plaats van 6. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent. Als poulewinnaar word je beloond met een wedstrijd minder, want je hoeft geen tussenronde te spelen.

Nóg meer voordelen

Ook zijn ploegen niet meer afhankelijk van andere poules. Je bepaalt zelf in je poule waar je de rest van het toernooi gaat spelen omdat je weet wat er gaat gebeuren als je op een bepaalde plek in je poule terecht komt. Het is met dit systeem ook makkelijker om alle wedstrijden per poule in 1 stadion te doen. Aangezien het toch maar 3 wedstrijden zijn.

Dat kunnen allemaal extra toevoegingen zijn. Laten we eerst maar een eerlijk spelsysteem organiseren. Dan komen we al een heel eind. Toch raar wat een Nederlandse wiskundige met een middag in de tuin zitten nadenken onder het genot van een koud glas appelsap voor elkaar kan krijgen. Zeker als je bedenkt dat hij daar geen miljoenen voor krijgt, zoals de UEFA-bobo's.

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="portugal" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]