Waarom is er een safety car?

De safety car (of veiligheidsauto) komt de baan op als de wedstrijdleiding vindt dat de Formule 1-auto’s langzamer moeten rijden. Dat is dan vanuit het oogpunt van veiligheid. Als er bijvoorbeeld een crash is geweest of omdat de weg zeiknat is van de regen, dan komt de safety car naar buiten. Hij zal in dat geval achterblijvers voor laten gaan en de nummer 1 in de wedstrijd ‘oppikken’. Dit wordt gedaan via een groen of rood licht op de auto. De bedoeling hiervan is dat langzamere deelnemers het wedstrijdverloop van de toppers niet in de weg zitten.

safety-car-jpg

 

Al sinds 1996 wordt de safety car geleverd door Mercedes-Benz. Sinds vorig jaar heeft het Duitse merk een GT S-model met 510 pk afgeleverd aan de F1. Het zit ramvol met de modernste techniek, zoals radiosystemen, iPads en WiFi-hotspots. De safety car is er om de veiligheid te waarborgen, niet om in de weg te rijden. Door deze communicatie komt dat dan ook nauwelijks voor. Bernd Maylander bestuurt al sinds 2000 de safety car. Daarvoor was hij erg succesvol in andere raceklassen, zoals de Duitse DTM-serie.

Sinds vorig jaar gebruikt de Formule 1 ook een ‘virtuele’ safety car. Dat wil zeggen dat de Mercedes van Maylander niet op de baan is, maar dat de rijders zelf hun snelheid moeten beperken. Na elk deel van de baan (er zijn in totaal 3 delen) wordt de tijd van de coureurs gemeten. Die mag niet boven een door de wedstrijdleiding bepaalde tijd komen. Als dat wel zo is, krijgen de rijders straf. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de rijders direct langzaam rijden, in plaats van op het moment dat ze de safety car van Maylander tegenkomen.

De wedstrijdleiding laat als de kust weer veilig is weten dat de safety car in ronde X de pitsstraat in duikt. Dat is nog niet het moment dat iedereen weer kei hard mag gaan rijden. Dat moment wordt bepaald door de coureur die op P1 rijdt. Als hij – en echt alleen hij – weer vol gas geeft, mag de rest volgen. De rijders moeten dus superscherp zijn op dat moment, want als je zit te slapen, kun je je positie kwijtraken.

Meer vragen? Hier worden de andere regels in de Formule 1 uitgelegd!