Oranjevrouwen naderen WK voetbal

admin • 22:03, 30-10-2014 / Laatste Update: 12:43, 13-12-2023

ROTTERDAM - Nog nooit kwalificeerden de Nederlandse voetbalvrouwen zich voor een WK. Na de winst op Schotland (2-0) donderdag op het Kasteel van Rotterdam wacht Oranje nog één hindernis om de droom te realiseren. In een tweeluik met Italië gaat het team van bondscoach Roger Reijners eind november strijden om het achtste en laatste Europese ticket voor de eindstrijd die op 6 juni in Canada begint.

Oranje had de Schotse vrouwen zaterdag in Edinburgh al met 2-1 verslagen. Daarom rekende Reijners op een stormloop van de gasten, maar die bleef uit. Oranje heerste voor rust met kansen voor Daniëlle van de Donk, op aangeven van Manon Melis, en Vivianne Miedema. De aanvalster van Bayern München was het dichtst bij de openingstreffer maar schoot in de 25e minuut in het zijnet.

Reijners had voor dezelfde 11 speelsters gekozen als zaterdag toen het bij rust al 2-0 in het voordeel van Oranje stond, maar de ploeg in het tweede deel er nog net in slaagde de voorsprong vast te houden. In het stadion van Sparta was het voornamelijk eenrichtingsverkeer richting Schotse doel en Nederland mocht het zichzelf verwijten dat het lang spannend bleef. Na een voorbereidende actie van Van de Donk was het Lieke Martens die de score in de 51e minuut opende. De aanvalster van het Zweedse Kopparbergs was zaterdag ook al de maakster van de eerste treffer.

Richting doel

Oranje bleef slordig met de kansen en zag de Schotse vrouwen langzaam richting doel van Loes Geurts trekken. Kim Little was tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Eerst moest Geurts een vrije trap onschadelijk maken, een minuut later bokste de doelvrouw een inzet van de topschutter van de Schotse vrouwen uit de korte hoek.

Maar de beste kansen bleven aan de andere kant te zien waar Melis, Martens en Miedema te sterk waren voor de Schotse verdedigsters, maar er maar niet in slaagden dat in cijfers uit te drukken. Martens raakte in de 72e minuut de lat. 13 minuten voor tijd was het dan toch uitblinkster Melis die Oranje een veilige marge bezorgde: 2-0. Tegenvaller was nog wel de gele kaart die middenveldster Anouk Dekker ontving. Zij is er in het eerste duel thuis tegen Italië niet bij vanwege een schorsing.