Uitdager Sergej Karjakin met voorsprong tiende duel in

24 november 2016

Pro Shots

Schaken saai? Absoluut niet! De titanenstrijd tussen de Rus Sergej Karjakin en de Noorse Magnus Carsen is ontiegelijk spannend! Karjakin heeft in de tweekamp om de wereldtitel schaken zijn voorsprong van 1 punt behouden op de Noor.


De Russische uitdager speelde woensdagavond remise tegen de Noorse titelverdediger en bracht daarmee de stand na 9 partijen op 5-4. Er staan nog 3 reguliere partijen op het schema in New York.

Karjakin heeft tegen de verwachtingen in de overhand in de tweekamp. De 26-jarige Rus is de enige die een partij wist te winnen. Dat was de 8ste. De overige partijen eindigden allemaal in een puntdeling.

De 9e was een lange zit die 6 uur duurde. Karjakin speelde met de witte stukken en was opnieuw niet uit zijn evenwicht te brengen. Carlsen probeerde het wel, maar zijn verrassingstactiek werkte niet. Integendeel, Karkjakin had na zo'n 40 zetten het meeste zicht op de overwinning. Na 74 zetten zag de Rus toch geen mogelijkheden zijn lichte voordeel uit te buiten en besloten de grootmeesters elkaar de hand te schudden.

Carlsen sprak dit keer wel in de persconferentie na afloop. De Noorse schaker, al jarenlang de beste van de wereld, was na de achtste partij boos weggelopen zonder een woord te zeggen omdat hij te lang moest wachten. Zijn analyse was kort maar krachtig. "Er waren veel moeilijke momenten, maar ik ben blij dat ik het heb overleefd.''

De tiende partij is donderdagavond. Carlsen heeft dan wit.
reacties
ReageerReageer op dit bericht