'Meerdere merkenteams zijn betalingsafspraken niet nagekomen in het schaatsen'

'Meerdere merkenteams zijn betalingsafspraken niet nagekomen in het schaatsen'

Robert Hüsken • 16:59, 22-09-2016 / Laatste Update: 12:47, 08-01-2024

De begroting van de Nederlandse schaatsbond (KNSB) voor het komende seizoen staat nadrukkelijk ter discussie. De gewesten, de ploegen en de atleten willen dat de KNSB andere keuzes maakt in het bezuinigingsbeleid, dat in de afgelopen twee jaar al 3,5 miljoen euro omvatte.

De drie partijen vinden dat de schaatsbond zelf nog dieper in de kosten moet snijden om de financiële pijn te verzachten en ook beter te verdelen. Daartoe is door deze drie groeperingen een alternatieve begroting opgesteld. Tijdens een vergadering van de ledenraad op 1 oktober wordt de definitieve begroting vastgesteld.

,,Het is jammer dat partijen niet inzien dat we allemaal moeten inleveren'', liet KNSB-directeur Theo Fledderus vandaag weten. Hij reageerde op berichtgeving op deze site waarin melding wordt gemaakt van stijgende onvrede tussen de schaatsbond en de drie betrokken afdelingen. ,,Helaas moeten we vaststellen dat meerdere merkenteams hun betalingsafspraken van vorig seizoen niet nakomen'', aldus Fledderus.

Volgens de KNSB is de alternatieve begroting niet gedeeld met de schaatsbond. ,,De andere partijen hebben alleen aangegeven dat zij extra personeelsreductie eisen zonder dat er een plan is voorgelegd aan de KNSB'', meldde Fledderus. Daarbij zou het gaan om het vertrek van nog eens vijftien medewerkers, hetgeen volgens Fledderus tot een onwerkbare situatie leidt.

,,We hebben veel geïnvesteerd en voorstellen gedaan om tot samenwerking te komen met teams en atleten, maar de KNSB merkt dat deze partijen nog steeds niet zover zijn. We krijgen geen antwoord', zei de KNSB-directeur.

In de premiepot voor de profschaatsers, die op basis van hun prestaties door de KNSB worden beloond, zat vorig seizoen nog 1,1 miljoen euro. Dat totaalbedrag is voor komend seizoen vanwege de saneringen vastgesteld op 6 ton. Die korting van 45 procent leidde tot boze reacties bij toppers als Sven Kramer.

,,De premiepot is een aanvulling op het inkomen voor de kleine groep beste schaatsers'', betoogde Fledderus. ,,Wij richten ons op een begroting die recht doet aan de volle breedte van de schaatssport.''