Het ongelofelijke machtsvertoon van Sven Kramer

9 januari 2017

Pro Shots / Erik Pasman

Sven Kramer heeft al lange tijd een abonnement op allround titels. Zondag pakte hij zijn 9e Europese allround titel en de 23ste allround titel in zijn meer dan indrukwekkende carrière. Dat is met WK's en NK's meegerekend. Bij Kramer gaat het alleen maar om winnen, niks anders dan winnen.


Als Kramer schaatst, doet de rest mee voor zilver en brons. Het goud hangt al om de nek bij Nederlands succesvolste schaatser ooit, voordat hij nog maar een ronde heeft gereden.

In 2004 betrad hij als 17-jarig broekie het ijs. Sindsdien heeft hij 235 medailles (!) in zijn slaapkamer hangen, 183 gouden, 32 zilveren en 20 bronzen plakken. Er ontstaan scheuren in de muur onder het gewicht.

Meer dan alleen de 5 en 10 km
Dat Kramer zondag Europees Kampioen werd, verbaasde intussen niemand meer. Kramer wordt alleen maar beter. Zijn specialiteit is en blijft de lange afstand. Maar dat is niet genoeg. Er was een periode dat Kramer bijvoorbeeld op de 1500 meter de schade moest beperken om allround titels te winnen. Inmiddels weet hij net zo goed hoe het is om die gewoon even te winnen. En zelfs als dat niet lukt, zoals afgelopen weekend, is Kramer 'not amused'. Het kenmerkt de wil van de Fries om de concurrentie niet te verslaan, maar te vernederen.

Van de laatste 23 allroundtoernooien waar Sven Kramer aan meedeed, won hij er 22. Dan zou je denken: hey, hij was dus een jaartje níet de beste. Dat klopt, maar toen werd hij gediskwalificeerd. Dat was vanwege een zogenaamde 'kick-finish' op het NK allround in 2014, een trapbeweging die een schaatser maakt op het moment dat hij over streep rijdt. Op kracht verliezen, dat gebeurt gewoon bijna nooit.

NK-allround: 7 deelnames: 6x goud (1 diskwalificatie)
EK-allround: 11 deelnames: 9x goud, 1x zilver, 1x 4de
WK-allround: 10 deelnames: 8x goud, 2x brons
Olympische Spelen: 3 deelnames: 3x goud, 2x zilver, 2x brons

Uitputting van het lichaam
Dat een topsporter veel moet investeren om topfit aan de start te verschijnen is algemeen bekend. Voor Kramer is dat niet anders. In een reportage van de VPRO van een paar jaar geleden wordt schitterend in beeld gebracht hoe de 30-jarige Fries zichzelf helemaal kapot traint om maar weer de beste te kunnen zijn.
Ireen Wüst is de koningin van de ijsbaan
Bij de mannen is Kramer meer dan superieur, maar ook bij de vrouwen is er maar 1 koningin. De, ook al 30-jarige, Ireen Wüst is de succesvolste olympiër in de Nederlandse sportgeschiedenis. 4 gouden plakken, 3 zilveren en 1 keer brons, 8 in totaal. Ter vergelijking: Kramer pakte er tot nu toe 6.

Als we volgend jaar naar het olympische ijs van Zuid-Korea gaan, zullen daar ongetwijfeld een paar plakken bijkomen. Terug dan naar Ireen. Ook zij pakte dit weekend de Europese allround titel.

Maar waar Kramer zo'n beetje achteruit kon schaatsen en nog zou winnen, is dat voor de Brabantse nog niet zo'n optelsommetje. Ene Martina Sablikova, uit Tsjechië, is meer dan een geduchte concurrente voor Wüst. Maar als Ireen vooruit wordt geschreeuwd door de hondsdolle schaats-fans op de tribunes in Thialf, is ook een groots schaatsster als Sablikova niet bij machten Wüst te verslaan.
Tim Beckers
reacties
ReageerReageer op dit bericht