admin • 13:00, 18-01-2017 / Laatste Update: 13:47, 07-01-2024

Het voetbal kent een hele hoop spelregels. Logisch ook, anders zou het een rommeltje worden. Maar draven we soms niet te ver door in al die pietluttige reglementen? Sommige dingen kunnen best wat minder, wat te denken van dat eeuwige geneuzel over buitenspel of niet? Marco van Basten houdt zich namens de FIFA sinds een paar maanden bezig met de ontwikkeling van het voetbal op het gebied van die regels.

En wij bij Sportnieuws.nl zijn niet te beroerd om 'onze' Marco een handje te helpen. Daarom stelden we 6 nieuwe spelregels op die volgens ons het voetbal leuker, aantrekkelijker of eerlijker zouden maken. De ene is wat ludiek, de ander bloedserieus. Check it out!

Regel 1: Kappen met die terugspeelballen naar de keeper!

Word jij er soms ook niet helemaal moedeloos van? Elke keer maar weer zo'n zielig tikkie terug naar de keeper? Denk je net een leuke aanval op te zetten, gaat die bal weer he-le-maal terug naar achteren. Als het aan ons ligt, komt er direct een regel dat het 'tikkie-terug' niet meer mag. De keeper staat er om ballen te vangen, niet om mee te voetballen. Anders was hij ook wel voetballer geworden, nietwaar? Laten we dan ook maar gelijk afspreken dat de keeper niet meer zijn strafschopgebied uit mag komen. Ze hebben niet voor niets tot de 16 getrokken (sorry, Manuel Neuer)! Gebeurt het wel: vrije trap tegen!

Zijn we trouwens ook gelijk van de schrik van elke keeper af: het polletje!

Regel 2: Schwalbe? Direct rood.

Of dan nog zo'n ergernis van de voetbalfan: de schwalbe. Heel soms ben je blij er 1 te zien (zoals bijvoorbeeld die van Arjen Robben tegen Mexico op het WK 2014), maar meestal erger jij je kapot aan al die fopduiken. Normaal word je bestraft met een gele kaart, maar ook daardoor neemt het aantal bewuste valpartijen niet heel erg af. In Engeland denken ze al aan het achteraf schorsen bij een schwalbe, maar wij vinden dat het wel een stapje erger kan. Maak je een schwalbe, kan je gelijk gaan douchen. Kappen met die onzin. Rood!

Regel 3: Scoren met een omhaal telt voor 2.

Heb je die goal van Andy Carrol gezien laatst in de wedstrijd van West Ham United tegen Crystal Palace? (Zo niet, check hem dan hierrr nog een keer). Goeiemorgen, wat een heerlijke omhaal. Jammer eigenlijk dat zo'n goal net zo zwaar telt als een simpel intikkertje. Wij vinden dat, wanneer je net zo scoort als Carrol, je beloond moet worden met 2 goals. Maakt gelijk ook de wedstrijd leuker, want als iemand 1-0 achterstaat gaan we om de haverklap spelers de meest acrobatische bewegingen uit zien voeren. Heerlijk toch!?

Regel 4: Als je 3-0 voor staat, moet je met een man minder verder

Voetbal draait natuurlijk om spanning, elke sport eigenlijk. En wat is er saaier dan naar een pot voetbal zitten te kijken waar het ene team oppermachtig is, en de ander er maar niet aan te pas komt? Daarom vinden wij dat wanneer een team op een 3-0 voorsprong komt, ze 1 speler van het veld moeten halen. Je zou namelijk zeggen dat als je met 11 tegen 11 al zoveel beter bent, het met 10 man ook wel zou moeten lukken. Daarnaast geef je de kans aan de tegenpartij om een beetje terug in de wedstrijd te komen, met een mannetje meer. Stuk leuker voor de wedstrijdspanning, toch?

Regel 5: Fuck het tijdrekken! Tijd staat stil als de bal uit is.

Ook zo'n ergernis van de voetbalfan. Heb je een duur kaartje gekocht om 90 minuten voetbal te zien, gaat het ene team bij een voorsprong na een minuut of 80 wel heel rustig aan doen. En ja, dan heb je wel de zogenaamde extra tijd, maar dat is ook vaak maar nattevingerwerk van de scheidsrechter. Daarom moet de klok bij een uitbal, wissel of blessure direct stil worden gezet. Kan de 4e officieel mooi doen, die staat toch 90 procent van de tijd uit zijn neus te eten daar bij die dug-out.

Regel 6: Penaltyreeks in Europese knock-out-fase wordt vooraf genomen.

Bij Europese wedstrijden in de knock-out-fase tellen de uitgescoorde doelpunten zogenaamd dubbel. Dus: als je thuis 0-0 speelt, heb je uit aan een 1-1 gelijkspel genoeg. Maar stel nou: het wordt 2 keer 0-0? Dan is het verlengen. Maar het gekke is dat wanneer een uitspelende ploeg in die verlenging scoort, dat doelpunt óók 'dubbel' telt. Dit is gek, omdat het team dat in de return uit speelt, bij een verlenging dus 30 minuten meer heeft om zo'n belangrijke uitgoal te maken. Daarom moet een penaltyreeks vooraf de 1e wedstrijd van het tweeluik al bepalen wie er bij een eventuele gelijke stand na 2 wedstrijden (plus verlenging) uiteindelijk door mag. Dan weten beide teams wat ze te doen staat.