ANALYSE: Blind keek te laat naar Tottenham om EK te halen

ANALYSE: Blind keek te laat naar Tottenham om EK te halen

admin • 12:19, 14-06-2016 / Laatste Update: 08:15, 15-01-2024

Tottenham Hotspur-trainer Mauricio Pochettino was tijdens de interland Ierland - Nederland aandachtig toeschouwer. Volgens de geruchtenstroom volgde de manager de verrichtingen van Riecedley Bazoer en Vincent Janssen. Pochettino had beter tegen Oostenrijk kunnen aanschuiven: dan had hij Janssen en Bazoer gelijk in 'zijn' systeem zien spelen. De hoge backs, korte combinaties door het midden én een overwinning. Bondscoach Danny Blind schakelde te laat over om het EK te halen, voor de aankomende WK

Na drie oefenduels lijkt het Nederlands Elftal dus klaar voor het echte werk. Eén ding is zeker: de gebruikte tactiek van de afgelopen wedstrijden kunnen we terugverwachten in die kwalificatiereeks. Bondscoach Danny Blind zag zijn wedstrijd voor wedstrijd groeien naar een acceptabel niveau, waar het Nederlands Elftal na de teleurstellende EK-cyclus een basis wilde leggen voor de WK kwalificatiewedstrijden die in september beginnen. In de laatste drie wedstrijden vielen twee dingen op: de backs van het Nederlands Elftal spelen als verkapte buitenspelers en de positionering op het centrale middenveld veranderde. Het Nederlands Elftal kreeg zo plots veel weg van Tottenham Hotspur.

Mannetje meer op het middenveld

Door je backs zo hoog weg te zetten - en op te laten komen - knijpen de buitenspelers verder naar binnen, waardoor daar een man-meer-situatie ontstaat in het centrum en je de vrije man kunt zoeken om het spel te verleggen. Dat was in de oefenduels vaak Georgino Wijnaldum. De Newcastle-middenvelder oogste lof voor zijn aanvallende spel de afgelopen oefenduels, al kwam de zwakte van zijn spel ook een aantal keer naar voren.

Dwingend

Feit blijft wel dat door die hoge backs Wijnaldum een paar keer knap werd vrijgespeeld. Er was meer goed nieuws:  Vincent Janssen is het sterke, doelgerichte aanspeelpunt wat Nederland nodig had, waardoor de combinaties een stuk makkelijker opgezet werden. Dat Nederland tegen Polen het middenveld in handen had, was geen verrassing: ook zonder de hoge backs had Nederland daar door het systeem van Polen (4-4-2) een man-meer-situatie. Dat was tegen Oostenrijk anders, waardoor je kunt zien dat het Nederlands Elftal in deze drie wedstrijden de nodige stappen heeft gemaakt in tegenstelling tot Ierland-uit. In Dublin werd Oranje teruggedrongen, in Wenen drong Oranje Oostenrijk terug.

Pijnpunt 1

Door die dominante speelstijl aan te nemen, vergroot Blind wel het risico op een snelle counter. Door de grote ruimtes op het centrale middenveld en een back die niet op zijn plek staat, ligt er dus ruimte bij de vleugels én in het centrum om die tegenaanval in te zetten. Dat zagen we vooral tegen Oostenrijk terug, dat in de omschakeling een aantal keer gevaarlijk werd en Jeroen Zoet reden gaf om uit te blinken.

Pijnpunt 2

Niet alleen defensief, ook offensief kan er nog gesleuteld worden. Ik gaf het net al kort aan: Wijnaldum is in de omschakeling en offensief een absolute meerwaarde voor het Nederlands Elftal, maar  niet de architect die een nummer '10' in dit systeem ook moet zijn. Naast in de diepte diende Wijnaldum ook in de breedte te bewegen en zich aan te bieden. Voor Wijnaldum is onder de bal komen en op doel schieten een recept dat ze bij PSV en Newcastle United wel kennen. Dat verandert als er iemand de vijandige helft op komt dribbelen. Dan moet Wijnaldum zich vrijlopen en/of anticiperen waar de ruimtes liggen en haakt de oud-speler van Feyenoord en PSV voorlopig af.

Spurs

Pijnpunt 1 wordt door Spurs-manager Pochettino opgelost door zijn defensie te laten kantelen. Als de linksback diep op de helft van de tegenstander staat, schuift de defensie een plek op om die ruimte aan de linkerkant te dichten. Bij balverlies op de helft van de tegenstander kan Tottenham zo (door die  een man-meer-situatie) de tegenstander snel onder druk zetten, de bal veroveren of hen tot een lange bal dwingen. Het risico dat je hiermee blijft houden, is dat de tegenstander in één crosspass door je laatste linie kan breken.

Pijnpunt twee kan worden opgelost door in plaats van een loper (Wijnaldum) een wendbare creatieveling (Wesley Sneijder/Bart Ramselaar) neer te zetten, zoals Christian Eriksen en Deli Alli dit seizoen speelden achter spits Harry Kane.

Keuzes

Blind zou er zelfs nog voor kunnen kiezen om echt als Spurs te gaan spelen en de twee centrale middenvelders om te toveren tot echte controleurs, zoals Mark van Bommel en Nigel de Jong op het WK van 2010 speelden. Feit blijft wel dat door de opkomende backs en de korte combinaties een dominant Nederlands Elftal mogen verwachten als Oranje het in september opneemt tegen Zweden.

Wie dan de elf uitverkorenen zijn, ligt aan de komende transferperiode. Dat Nederland weer voetbalt zoals 'het hoort' is een blije gedachten na alle misère van de afgelopen maanden. De bondscoach hamerde al op het feit dat spelers als Janssen en Bazoer de juiste keuze moeten maken. Hetzelfde geldt voor Quincy Promes, die de contractonderhandelingen met zijn werkgever Spartak Moskou stil heeft gelegd en deze zomer zomaar weer naar West-Europa kan vertrekken. Janssen zou zich de komende dagen aan Tottenham Hotspur kunnen verbinden, al is er ook vanuit Duitsland (Wolfsburg) interesse.

Conclusie

Wat die transfers gaan betekenen voor de ontwikkeling van Oranje, zijn zorgen voor later. Wijsheid van nu leert dat het Nederlands Elftal in een paar weken veranderde van een kopie van de tijd onder Guus Hiddink (EK-kwalificatie en Ierland) naar een elftal dat het publiek weer kan vermaken. De bondscoach heeft nog wat puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten en zal net als wij de verrichtingen op de transfermarkt volgen. Hoe dan ook: niet alleen de spelers ontwikkelen zich, ook de bondscoach en zijn assistenten. Nederland lijkt daardoor langzaam z'n gezicht terug te krijgen en kan met onder andere de terugkerende Sneijder en Arjen Robben wellicht weer een brede glimlach op onze gelaten tekenen. En Pochettino? Die zal de komende wedstrijden van het Nederlands Elftal niet willen missen, en niet alleen omdat 'ie Janssen en Bazoer zo'n goede voetballers vindt.

Door: Bram Steenbeek

[poules_game teasertext="EK Pool - Wat denk jij?" team="belgium" statisticstext="De rest van Nederland voorspelt" calltoaction="Doe nu mee met de EK Pool" url="https://www.win.nl/nl/poules/voetbalreizen-com/ek-2016/landing" pool="voetbalreizen-com/ek-2016" ]