Dolberg houdt Amsterdamse Champions League-hoop nog levend

admin • 00:34, 27-07-2016 / Laatste Update: 12:25, 07-01-2024

Ajax heeft zichzelf geen goede dienst bewezen door met 1-1 gelijk te spelen tegen PAOK Saloniki. In de derde voorronde van de Champions League moeten de Amsterdammers nu in de heksenketel een goed resultaat halen om überhaupt nog kans te maken op de groepsfase van het Miljoenenbal.

Goed begin

Ajax begon goed aan de eerste helft. De Amsterdammers speelden aanvallend voetbal. Na een kwartier spelen hadden de Ajacieden maar liefst 76% balbezit. Het eerste schot van de wedstrijd kwam van de jonge Kasper Dolberg, die de voorkeur in de spits kreeg. In de 17e minuut leek Ajax op 1-0 te komen door diezelfde Dolberg, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het was maar de vraag of deze beslissing juist was. Jaïro Riedewald was 3 minuten later ook dichtbij met een knal tegen de lat.

Tegen de verhoudingen in kwam PAOK op voorsprong. Een enorme blunder van doelman Jasper Cillessen leidde de 0-1 van Djalma Campos in. De keeper van Ajax en Oranje kwam veels te ver uit zijn doel en de Grieken gingen daar gretig mee om. Dat er daarna een belchinees op de tribune werd gespot, is geen voordeel voor Cillessen. 6 minuten later had de Griekse Stefanos Athanasiadis de 0-2 op zijn schoen maar de aanvaller schoot over.

Wat een blunder van de doelman! #ajapao pic.twitter.com/bhccK8rGeL

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) July 26, 2016

Doelman Panagiotis Glykos werd in de slotfase van de eerste helft de held bij PAOK, want hij wist een geweldige volley van Anwar El Ghazi en een goede inzet van Dolberg te keren.

Amsterdams Paard van Troje

In de tweede helft kwam Ajax niet met het Paard van Troje uit de kleedkamer. Die stond namelijk al in de eerste helft op het veld in de vorm van een 18-jarige Deen. Nadat Dolberg na 4 minuten al dichtbij een treffer was via een kopbal, was hij na 58 minuten wel trefzeker. Op 30 meter werd hij aangespeeld door Riedewald en draaide hij naar de goal. Met een enorm harde afstandsschuiver schoot hij de bal achter Glykos: 1-1.

Lekkere goal! pic.twitter.com/H7lCDDW5Ya

Ajax ging daarna door met het creëren van kansen. Het positiespel op het middenveld werd beter en beter en invaller Amin Younes wist met zijn dribbels voor veel dreiging te zorgen.

Cillessen herstelde zich in de tweede helft van zijn blunder in de eerste. Een kopbal van Georgius Tzavellas uit een Griekse corner zorgde bijna voor een nieuwe voorsprong van PAOK, maar Cillessen stond nu wel op de goede plek.

Man van de wedstrijd

Toch was Dolberg de onbetwiste man van de wedstrijd aan de kant van de Ajacieden. Een lastige voorzet van Davy Klaassen miste de man uit Silkenborg maar net. Anwar El Ghazi was in de slotfase nog heel dichtbij een treffer, maar de Marokkaanse Nederlander schampte de bal in plaats van hem vol in de kruising te janken. Peter Bosz is nog niet geslaagd voor zijn eerste examen, maar gelukkig voor de Apeldoornse coach krijgt hij nog een herkansing.

De return is volgende week woensdag 4 augustus in Saloniki, op het vaste land iets ten westen van Athene, in het Toumbastadion in Saloniki.