FC Twente weer de lul: 'Manager Corona had invloed op transferbeleid'

FC Twente weer de lul: 'Manager Corona had invloed op transferbeleid'

admin • 17:02, 30-03-2016 / Laatste Update: 14:16, 07-01-2024

Het houdt niet op, niet vanzelf. Dat geldt zeker voor FC Twente. Op de klokkenluiderswebsite Football Leaks zijn details opgedoken uit het contract dat FC Twente sloot met het management van oud-speler Jesus Corona. Uit het contract blijkt dat de manager Matias Bunge van de voormalig FC Twente-speler tot op zekere hoogte invloed had op het transferbeleid van FC Twente met betrekking tot deze Mexicaanse aanvaller.

Uit de gepubliceerde documenten blijkt, dat de investeerders rond manager Matias Bunge in september 2013 3 miljoen dollar betaalden aan FC Twente in ruil voor 60% van de transferrechten van Corona. Corona was door Twente een maand eerder voor circa 3,5 miljoen euro gekocht van het Mexicaanse Monterrey.

3 miljoen dollar

Een maand later ontving Twente 3 miljoen dollar van Corona’s manager Matias Bunge, waarmee de club de aanvaller dus bijna voor niets in handen kreeg en Bunge en zijn Mexicaanse mede-investeerders (de vennootschap Vijai) de meerderheid van de transferrechten verwierven. Het lijkt er op dat FC Twente vooral als ‘etalage’ voor Corona moest fungeren.

Corona werd in september 2015 door Twente voor 10,5 miljoen euro aan FC Porto verkocht: 60% ging naar de investeerders rond Bunge en 10% naar de Grupo Comercializador Conclave, als beloning voor het aandragen van de investeerders. Dat Twente slechts recht had op 30% van de transfersom van Corona was al bekend. Of dat ook gold voor de voorwaarden waarop de speler naar Enschede kwam, is nog niet duidelijk. De club heeft laten weten de transfer te laten onderzoeken.

Transfer Corona onderwerp van onderzoek: https://t.co/OwOYbGLZsu

— FC Twente (@fctwente) March 30, 2016

Geheim aanhangsel

Als hetzelfde contract, zoals dat door Twente en het management van Corona is opgemaakt, ook in het Transfer Management Systeem (TSM) bij de FIFA en KNVB staat, is er niets aan de hand. Als er, net als het contract met Doyen, sprake blijkt van een geheim aanhangsel, heeft Twente er een groot probleem bij. Overigens werd het contract afgesloten in de periode voordat de regels voor zogeheten ‘third party owership’ op 2015 door de FIFA werden aangescherpt.

In het contract, dat door FC Twente is ondertekend door de oud-voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan, staat dat ‘Company’ (zoals Bunge en investeerders in het contract wordt genoemd) volgens de regels van de FIFA en KNVB geen enkele invloed mag hebben op het beleid van de club.

Transferwaarde

Maar aansluitend staan er allerlei voorwaarden in het contract die op het tegendeel duiden. De transferwaarde van Corona wordt op 30 miljoen dollar gesteld. Als FC Twente een bod van minder dan 20 miljoen dollar op Corona ontvangt, mag de speler volgens het contract alleen met schriftelijke toestemming van Bunge worden verkocht.

In het geval Twente een bod van minder dan 20 miljoen zou accepteren zonder toestemming van Bunge dan wordt een boeteclausule van toepassing. Dat is was eveneens het geval als de club bij een bod van meer dan 20 miljoen dollar juist niet zou willen meewerken aan een transfer van Corona als zijn speler en manager dat juist wel zouden willen.

[poules_game team="fc-twente" pool="sportnieuws-wekelijks/eredivisie-2015-16"]

Degradatie-kandidaten

Excelsior is helemaal klaar met de onzekerheid en wil op korte termijn duidelijkheid van de KNVB over de straf die FC Twente krijgt voor de financiële chaos bij de club. De Enschedeërs hoeven op basis van de ranglijst niet te vrezen voor degradatie. Toch kan het beleid op financieel gebied van de afgelopen jaren nog grote gevolgen hebben voor de club. "We hoeven niet te ontkennen dat daar dingen zijn gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen. Nu is het vooral belangrijk om te weten of daar een sanctie op volgt”, laat algemeen directeur van Excelsior, Ferry de Haan, weten.