Groningen boekt eerste thuisoverwinning van het seizoen

Brian Vesseur • 18:31, 23-10-2016 / Laatste Update: 23:57, 05-01-2024

FC Groningen heeft de laatste plaats in de Eredivisie al na één dag verlaten. Tegen een onmachtig AZ werd in de tiende speelronde eindelijk de eerste thuiszege geboekt: 2-0. De goals van Bryan Linssen en Tom van Weert vielen al in de eerste helft.

Stand

Groningen, dat zaterdag door het gelijkspel van Roda JC tegen ADO naar de laatste plaats werd gedrukt, komt nu op 9 punten en staat daarmee dertiende. AZ laat de kans liggen om naar de vierde plaats te klimmen en is nu de nummer zes.

AZ begon nog wel goed aan het duel. Stijn Wuytens en Guus Til kregen in de openingsfase kansen. Na het moeizame begin groeide FC Groningen met opportunistisch voetbal in de wedstrijd.

Linssen

Na dik een kwartier kwamen de Groningers op voorsprong. Hans Hateboer brak door op rechts en leverde een prima voorzet af. Via doelman Sergio Rochet maakte Linssen het openingsdoelpunt.

FC Groningen had daarna het beste van het spel tegen het, na de Europese inspanningen, wat vermoeid ogende AZ. In blessuretijd verdubbelde de thuisclub de marge. Spits Van Weert rondde een uitstekende voorzet van Linssen doeltreffend af: 2-0.

Controle

Na de rust speelde FC Groningen met die voorsprong gecontroleerd voetbal. AZ drong wel aan, maar kreeg weinig kansen, alhoewel Derrick Luckassen dicht bij de aansluitingstreffer was. Hij strandde op doelman Sergio Padt.

In de slotfase bracht AZ-trainer John van den Brom de spitsen Wout Weghorst en Robert Mühren in. Zonder succes, want de defensie van FC Groningen bleef zonder al te veel moeite overeind.