Guardado speelt veel beter dan iedereen denkt

26 september 2016

Pro Shots

Op het middenveld van PSV loopt al 2 seizoenen een Mexicaans buffelaartje rond. In die tijd heeft Andrés Guardado zich ontpopt tot een van de beste spelers op de Nederlandse velden. De spelverdeler weet precies waar hij in verdedigend én aanvallend opzicht moet staan. Als we de analytici moeten geloven speelt Guardado dit seizoen als een zoutzak. Zijn statistieken bewijzen het tegendeel.


Zo vindt Willem van Hanegem dat Guardado veel duels verliest. Dat zei de oud-speler van onder andere Feyenoord maandagochtend in zijn column in het Algemeen Dagblad. We zijn ongeveer op 1/5e van het Eredivisie-seizoen en de statistieken spreken Van Hanegem tegen. Vorig seizoen verloor Guardado als centrale middenvelder meer dan de helft van zijn duels. Dat heeft hij dit seizoen verbeterd: de Mexicaans international wint nu 62,5% van zijn duels.

Bezig met een vertrek?
Afgelopen zaterdag kreeg PSV een penalty tegen in de wedstrijd tegen Excelsior (3-1). Volgens Evgeniy Levchenko was dat de schuld van Guardado. De 29-jarige middenvelder liep namelijk niet goed mee met aanvaller Nigel Hasselbaink. De oud-voetballer vindt dat de Mexicaan er niet helemaal bij is met zijn gedachten. Hij zou bezig zijn met een vertrek en tegelijkertijd zou hij zich willen sparen voor Rostov. Aanstaande woensdag spelen de Eindhovenaren namelijk tegen de Russische ploeg in de Champions League.

Geweldig inzicht
Ronald de Boer, die naast hem zat aan de FOX-tafel, drukte dat meteen de kop in. Volgens de analist zien we deze kwaaltjes al jaren bij Guardado. Daar tegenover zet De Boer zijn geweldige inzicht en passvermogen. En om het nog beter te maken: ook die statistieken zijn beter dan vorig seizoen.

rare

Zo levert hij per 90 minuten meer 'key passes', passes naar voren en gecreëerde kansen af dan vorig seizoen. Concurrenten als Jaïro Riedewald, Karim El Ahmadi, Nemanja Gudelj en teamgenoot Jorrit Hendrix doen het ook minder dan Guardado.

Een mooie crosspass
Het is lastig voor Guardado om op te vallen. Hij zal zijn naam namelijk niet snel op het scorebord zien. In het seizoen 2015/2016 gaf hij dan wel 9 assists, maar teamgenoten Luuk de Jong en Jürgen Locadia allebei 10. Daar staat wel iets tegenover: Guardado staat aan het begin van bijna elke PSV-aanval. Bijvoorbeeld door vleugelaanvallers te lanceren met een mooie crosspass. Of door Davy Pröpper te bereiken tussen 4 tegenstanders door. Voor Guardado is dat geen probleem.

Guardado doet het dus beter dan vorig jaar en zéker beter dan hoe commentatoren hem de laatste weken beschrijven. Statistieken liegen niet. De Mexicaan kan wel eens een hele belangrijke rol gaan spelen in de strijd om het kampioenschap!

Wil jij het belangrijkste VOETBALNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

Brian Vesseur
Kijkt en volgt het nieuws over Nederlands, Engels en Italiaans voetbal. Eet daar dan ook graag een pizza bij!
reacties
ReageerReageer op dit bericht