Oranje lijdt dramatische nederlaag tegen Griekenland

admin • 00:32, 02-09-2016 / Laatste Update: 00:27, 13-12-2023

De dramaweek van Oranje is tot het kookpunt gekomen in een belabberde oefenpot tegen Griekenland. De mannen van Danny Blind kregen het donderdagavond niet voor elkaar om te winnen van Griekenland. Sterker nog, in Eindhoven werd 2-1 verloren. Georginio Wijnaldum opende nog wel de score in een periode dat Nederland de baas was, maar daarna zakte de ploeg door de ondergrens. Via Konstantinos Mitroglou en Giannis Gianniotas gingen de Grieken er uiteindelijk vandoor met de winst.

Oranje begon fel en gretig aan het duel en kreeg al binnen de minuut de eerste kans via Quincy Promes. De jonge aanvaller ging voor eigen succes terwijl-ie de bal eigenlijk aan Steven Berghuis had moeten geven.

GOAL!!

Na 13 minuten spelen loonde het harde werk van Oranje. De Grieken verdedigden slecht uit en gaven de bal slordig aan Berghuis. De Feyenoord-aanvaller gaf vervolgens een keurige pass op Vincent Janssen. De spits van Tottenham Hotspur kapte daarna in de 16 heerlijk z'n mannetje uit en gaf de bal laag voor op Wijnaldum die binnen tikte: 1-0.

Lekkere actie van Vincent Janssen! #nedgri pic.twitter.com/ejoen23l1k

— Roy Timm (@RTim_94) September 1, 2016

Gevaar van de Grieken leidt tot 1-1

Pas na 20 minuten werden de Grieken voor het eerst echt gevaarlijk. Een hard en hoog schot van Kostas Fortounis werd knap gered door Jeroen Zoet. Hij kreeg de voorkeur boven Jasper Cillessen. Toch had Zoet na een half uur geen reactie toen de Oranje-verdediging liep te slapen. Een lekkere voorzet belandde op het hoofd van Mitroglu: 1-1. Pijnlijk was dat de spits vrij kon koppen omdat Bruma en Veltman de spits lieten lopen.

Eerbetoon

Het laatste kwart van de eerste helft gebeurde er vrij weinig. Op slag van rust kreeg Sneijder nog een kans, maar na zijn schot werd meteen afgefloten. Ook na de pauze kon Oranje het gretige spel van het begin niet doorpakken. Het meest boeiende moment was in de 58e minuut toen het publiek met een eerbetoon aan de 'Oranje Generaal' kwam, die op 24 juli plotseling overleed.

In de 58e minuut. Omdat onze Oranje Generaal 58 is geworden. #nedgri pic.twitter.com/okwX2NgAOS

— OnsOranje (@OnsOranje) 1 september 2016

Debuut Hendrix

Na een uurtje spelen mocht Jorrit Hendrix zijn debuut maken. Hij kwam in het veld voor Sneijder en Davy Pröpper, ploeggenoot van PSV, viel in voor Strootman. Pröpper liet zich meteen zien met een heerlijke pass op Janssen. Die had de 2-1 op z'n schoenen door geweldig naar binnen te kappen, maar Janssens schot ging maar net naast.

1-2

En ja, als je zelf niet scoort, geldt natuurlijk de bekende voetbalwet. In de 75e minuut kwam Griekenland verrassend op voorsprong door een goal van Gianniotas die een rebound hard en hoog achter Zoet schoot: 1-2. In de laatste 10 minuten lukte het Oranje niet meer om te scoren.

Zo werd een hectische week nog droeviger afgesloten. Komende dinsdag mogen de mannen van Blind beginnen aan de zware klus om zich te kwalificeren voor het WK in Rusland. In Zweden wordt om 20.45 uur afgetrapt.