Politie: Van Oostveen nooit bedreigd door FC Twente-fans

7 oktober 2016

ANP
Uitingen Twente-supporters richting Van Oostveen niet strafbaar

De politie heeft geen enkel voorbeeld van een bedreiging gevonden van supporters van FC Twente aan het adres van voormalig KNVB-bestuurder Bert van Oostveen.


Volgens de politie is er nooit sprake geweest van strafbare uitingen door supporters van FC Twente. ,,Er zijn wel uitingen bekeken, maar er bleek geen sprake van een risico voor de veiligheid", zegt woordvoerster Chantal Westerhoff.

Geen aanhoudingen
De politie Oost-Nederland bevestigt dat er ook geen supporters van de Enschedese club meer worden onderzocht en dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Wel is er contact geweest met een supporter die op sociale media uitlatingen plaatste tegen Van Oostveen. ,,Maar daar is geen vervolg op gekomen. De uitingen bleken geen strafrechtelijke bedreigingen, maar frustraties en emoties."

Onmenselijke druk
Van Oostveen verklaarde 'onmenselijke druk' te hebben ervaren als gevolg van bedreigingen door supporters. Fans van FC Twente hadden het op de bestuurder gemunt na de dit voorjaar steeds zeker lijkende degradatie van de club. In het interview verklaarde Van Oostveen in mei door de politie te zijn gebeld met de mededeling dat zijn vrouw en kinderen de koffers moesten klaarzetten vanwege bedreigingen. In dat geval ging het niet om bedreigingen door supporters van FC Twente, zegt de politie.

3 keer aangifte
De bondsbestuurder, die vorige maand afscheid nam, deed naar eigen zeggen 3 keer aangifte bij de politie. ,,Vanwege uitlatingen op sociale media", zegt zijn woordvoerder Hans van Kastel. ,,In dat geval gaat het dus niet per definitie om supporters van FC Twente."

Weer geen strafbare feiten
Voorlichtster Ellen de Heer van de politie Midden-Nederland bevestigt dat er aangifte is gedaan, maar ook in dit geval bleek er geen sprake van strafbare feiten. Welke uitingen zijn onderzocht, wil de politie niet zeggen. Wel bevestigt De Heer dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Gevoel
De politie benadrukt, net als de voetbalbond, dat er een verschil bestaat tussen strafbare bedreigingen en het gevoel van bedreiging. ,,Van Oostveen had bepaalde uitingen natuurlijk wel als een bedreiging kunnen voelen", zegt Westerhoff. ,,Maar voor ons was er geen reden om verder onderzoek te doen."
reacties
ReageerReageer op dit bericht