Siem de Jong bezorgt PSV belangrijk punt in topper tegen Ajax

ProShots

admin • 19:37, 18-12-2016 / Laatste Update: 05:09, 08-01-2024

De bloedstollende pot tussen Ajax en PSV heeft geen winnaar opgeleverd (1-1). Siem de Jong maakte tien minuten voor tijd de gelijkmaker voor PSV en bezorgt de ploeg van Phillip Cocu een punt.

In een kolkende ArenA nam Ajax meteen het heft in handen. De ploeg van Peter Bosz bepaalde in de beginfase het tempo, want het had veruit met meeste balbezit. De eerste kans van de wedstrijd was dan ook voor de Amsterdammers. Hakim Ziyech probeerde het van afstand, maar schoot recht in de handen van Jeroen Zoet.

Na acht minuten kwam PSV min of meer voor de eerste keer op de helft van Ajax. Na een snelle uitbraak via de rechterkant schoot Gaston Pereiro de bal voorlangs. PSV liet dus zien hoe gevaarlijk het in de omschakeling kan zijn. Vlak daarna juichde een groot deel van de Arena voor een doelpunt, maar Klaassen bleek de bal hard in het zijnet geschoten te hebben. Even later kon Luuk de Jong vrij inkoppen voor PSV, maar Onana kon de bal eenvoudig pakken. Zo gebeurde er dus genoeg in de openingsfase!

Gifkikker Guardado

Dat Andres Guardado weer terug is bij PSV, was ook wel te merken. De Mexicaan kleunde er een aantal keren flink in en bezorgde zowel Kasper Dolberg als Anwar El Ghazi de nodige pijntjes. Guardado plantte al heel vroeg een knietje in het bovenbeen van Dolberg en El Ghazi ontving een behoorlijke beuk in zijn zij bij de cornervlag. El Ghazi bleef langs de kant liggen en werd vervangen door Matteo Cassierra. Vervolgens moest ook Dolberg eraf. Voor hem kwam Václav Černý in de ploeg. Nadat Guardado Davy Klaassen tegen de vlakte werkte gooide hij nog wat extra olie op het vuur, want het liep uit op een klein opstootje.

Om gifkikker Guardado was in de eerste helft zonder meer het meeste te doen. Aan de bal was hij niet bijzonder, maar in de duels bracht hij aardig wat vuur in de wedstrijd.

Veel kansen voor de rust

In de tien minuten voor het rustsignaal kreeg de thuisploeg een aantal grote kansen. Davinson Sanchez kopte naast uit een hoekschop en vlak daarna schoof Cassiera na een slimme loopactie de bal in de handen van Zoet. Ook Younes had een uitgelezen kans. Dat deed hij met het bekende recept: naar binnen komen en in de korte hoek schieten, maar Zoet lag al in de hoek. Op slag van rust schoof Cassiera de bal net voorlangs. Het enige echte gevaar van PSV kwam nog van Luuk de Jong; hij kopte naast. De Eindhovenaren mochten niet klagen dat er nog niet gescoord is, want Ajax was de betere partij.

Klaassen

Ajax begon prima aan de tweede helft. Al na drie minuten spelen opende Davy Klaassen op schitterende wijze de score. Hij kreeg de bal op 22 meter van het doel voor zijn voeten en streepte hem feilloos in de kruising.

Omhaal

Davy Pröpper had PSV in de 54ste minuut op gelijke hoogte kunnen brengen. Na een prima voorzet van Pereiro kopte de middenvelder de bal over. Daar had zeker meer in gezeten. Even later maakte Luuk de Jong bijna een wereldgoal met een omhaal, maar Onana haalde de bal met een katachtige redding uit het doel.

Spectaculaire omhaal van Luuk de Jong, maar André Onana redt katachtig. #ajapsv https://t.co/DWlFwDZPFy pic.twitter.com/D5GBVvthY4

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 18 december 2016

Cassierra

Matteo Cassierra liet zich meerdere malen zien. Door zijn uitstekende loopacties zette hij zichzelf een aantal keren vrij voor doelman Zoet. De eerste keer leverde dat een doelpunt op, maar werd hij afgefloten voor buitenspel. De tweede keer bracht Zoet redding. De Colombiaanse aanvaller bracht de PSV-defensie wel aan het wankelen.

Siem de Jong

Ajax leek er na driekwart van de wedstrijd een beetje doorheen te zitten. Dat zorgde ervoor dat PSV wat meer aan voetballen toekwam. Siem de Jong kon PSV zelfs nog op gelijke hoogte zetten, maar miste een uitgelezen kans. Diezelfde Siem de Jong lukte dat tien minuten voor tijd wel. Pereiro stuurde hem fraai weg met een leep balletje, vervolgens nam De Jong de bal knap aan en schoof de bal langs Onana: 1-1.

Het doelpunt van de regerend landskampioen vertrouwen. PSV ging daarna op zoek naar de winnende treffer en was via Bart Ramselaar nog behoorlijk dichtbij. De middenvelder knalde een afgeslagen hoekschop maar net naast.

Door het gelijke spel loopt Feyenoord uit op Ajax en PSV. De Amsterdammers gaan met een achterstand van 5 punten de winterstop in. PSV heeft 8 punten minder dan de Rotterdammers.