Waarom Nederland gaat winnen met Sneijder in Guardado-rol

5 september 2016

Bondscoach Danny Blind zou eens een voorbeeld moeten nemen aan PSV-trainer Phillip Cocu. Die zette de 'aanvallend ingestelde' Andrés Guardado neer als verdedigende middenvelder en zorgde ervoor dat de landskampioen iets kreeg waar het Oranje al de nodige interlands aan ontbreekt: tempo en variatie. Zet Sneijder iets naar achteren, tipt Sportnieuws-redacteur Bram Steenbeek.


De sterke punten van Guardado en Sneijder komen overeen: ze kiezen positie als geen ander, handelen sneller dan een straathoekdealer, hebben een gouden pass in de benen en lezen door hun ervaring de wedstrijd als een bestseller. Vanaf het moment dat Guardado tussen de verdediging en het middenveld ging spelen bij PSV, ging het lopen bij de landskampioen. Dat komt niet doordat Guardado verdedigend zo sterk is (de Mexicaans recordinternational speelde bijna heel zijn carrière in een aanvallende rol) maar omdat Cocu die sterke punten gebruikte om tempo en variatie aan het PSV-spel toe te voegen.

Positie kiezen
Door goed positie te kiezen en te anticiperen op afvallende ballen (oftewel: het spel lezen), zorgt Guardado dat de druk op de goal van de tegenstander blijft. Vorig seizoen deed de Mexicaan dat met regelmaat in de eredivisie (2,35 keer per 90 minuten) en nog vaker in de Champions League (2,92 keer per 90 minuten). Als die interceptie op de helft van de tegenstander was, kon Guardado zo de bal weer inbrengen en snel een nieuwe aanval opzetten.

Belangrijker werd de PSV'er als hij in balbezit kwam op eigen helft. Dan heeft Guardado (en ook Sneijder) het spel voor zich en kan je zijn kwaliteiten maximaal benutten. Wat opvalt, is dat in de gevaarlijkste situaties het centrale middenveld wordt overgeslagen. Dan ontstaat een van de volgende variaties:

Variatie 1
Een crosspass naar de vleugelspelers. Die kunnen op hun beurt drie kanten uit: ze kunnen ten eerste naar binnen trekken en een actie inzetten of ze kunnen buitenom gaan, de achterlijn halen en een voorzet geven en de bal 'laten vallen' voor de inlopende centrale middenvelders om het spel verder te verleggen. Ook kunnen zij de spits aanspelen.

Variatie 2
De optrekkende vleugelverdedigers aanspelen. Als de vleugelspelers  naar binnen staan, kunnen de rechts- en linksback over hun flankenpartner heen gaan en in de loop aangespeeld worden. Dit kan ook als de buitenspeler een actie binnendoor maakt en/of de bal via de inkomende middenvelder weer op de flanken belandt.

Variatie 3
De spits direct aanspelen. Met Vincent Janssen heeft Oranje een bewegelijke frontman. Mits het middenveld zo loopt dat de passlijnen naar de Spurs-speler openstaan, kan hij de bal kaatsen op de inlopende middenvelders. Zij kunnen het spel dan weer verleggen naar de vleugels of een combinatie door het centrum aangaan.

Variatie 4
De korte combinatie. Het kan dat de bovengenoemde aanspeelpunten niet beschikbaar zijn. Dat is niet omdat de spelers niet in beweging zijn, maar omdat de dekking van de tegenstander goed is. Als één van de middenvelders diep gaat, zal de ander zich kort aanbieden. Zo kan de bal rustig rondgaan, heeft de verdedigende middenvelder minimaal 2 aanspeelpunten in zijn omgeving (terug naar de centrale mannen kan ook altijd) en kan je zoeken naar het gaatje om een aanval op te zetten.

Deze variaties kunnen ontstaan als de verdedigende middenvelder constant in beweging is, de vrije ruimte zoekt en snel handelt. Speelt de nummer '6' zoals Strootman tegen Griekenland, dan zal Oranje ook tegen Zweden moeilijk kansen creëren.

Conclusie
Sneijder beschikt, net als Guardado, over dat complete plaatje. Als aanvallende middenvelder bij Galatasaray bewijst de kleine middenvelder ook een bal te kunnen veroveren (1,33 per 90 minuten in de Champions League), cijfers die hij als verdedigende middenvelder zal opkrikken. Omdat Sneijder nu alleen van links naar rechts hoeft te lopen, tellen zijn jaren (32 jaar) ook een stuk minder en komt hij zo meer in zijn kracht te spelen. Sneijder mag dan als 10 niet meer in het moderne voetbal passen, als verdedigende middenvelder kan hij opnieuw de belangrijkste speler van het Nederlands elftal zijn en Oranje naar de overwinning dirigeren.

Wil jij het belangrijkste VOETBALNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

Bram Steenbeek
Tovert met voetbaldata en -statistieken. Weet soms meer over de prestaties van voetballers dan hun eigen trainer.
reacties
ReageerReageer op dit bericht