Ziyech man van de wedstrijd bij debuut Kluivert

Proshots

admin • 17:20, 15-01-2017 / Laatste Update: 05:24, 07-01-2024

Ajax heeft een bijzonder efficiënte middag tegen PEC Zwolle afgerond met een 0-2 overwinning. In een uitverkocht stadion in Overijssel werden op weg naar de 3 punten ook nog een paar mijlpalen behaald. Justin Kluivert debuteerde - jonger dan zijn pa Patrick - en Hakim Ziyech was voor de 100e keer beslissend bij een doelpunt in de competitie.

De 1e pot na de winterstop was in het begin een beetje saai. Pas toen Ziyech na een minuut of 20 op het doel ging schieten, werd het wat met de wedstrijd. Een minuut later schoot Django Warmerdam gevaarlijk op Andre Onana. De Kameroense goalie kon maar net redden. Anwar El Ghazi stond in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor Ajax gewoon in de basis en had na een half uur de openingsgoal op de schoen na een passje van Ziyech. De Oranje-international stuitte op Mickey van der Hart.

Kluivert debuteert

Vlak voor rust mocht Justin Kluivert zijn competitiedebuut maken van trainer Peter Bosz. De zoon van Patrick deed het prima op trainingskamp en verving de geblesseerde Amin Younes. In de 2e helft toonde hij direct zijn waarde. De aanvaller stoomde op naar voren en werd neergehaald door Philippe Sandler. Er volgden een gele kaart voor de Zwollenaar en een pingel voor Ajax. Lasse Schone legde rustig aan en scoorde.

Sinds Danny en @BlindDaley zijn @PatrickKluivert en Justin Kluivert nu de eerste vader en zoon die in Ajax 1 hebben gespeeld. #zwoaja pic.twitter.com/iaGjN3o65I

— FOX Sports (@FOXSportsnl) 15 januari 2017

Ziyech-time

Hakim Ziyech, die niet met Marokko naar de Afrika Cup mocht van bondscoach Hervé Renard, liet de hele wedstrijd zien dat het niet-selecteren onterecht is. De spelmaker strooide met passes en was met gemak de beste bij Ajax. 2 minuten na de penalty bekroonde hij dat met een knap doelpunt. De sterspeler gooide eigenlijk de wedstrijd in het slot met de 2-0.

Mijlpaal! Hakim Ziyech betrokken bij 100 doelpunten in clubverband:

SC Heerenveen: 13 ⚽️ / 11 🅰️

FC Twente: 34 ⚽️ / 28 🅰️

Ajax: 7 ⚽️ / 7 🅰️ pic.twitter.com/zvHYaFSXSM

— Sportnieuws.nl (@Sportnieuwsnl) January 15, 2017

Zwolle knokt zich terug

Of was de 2-0 schone schijn? Het goed georganiseerde PEC bleef prima mee ballen en kwam 20 minuten voor tijd ineens weer dichtbij Ajax. Dejan Menig zette voor op Nicolai Brock-Madsen en die kopte knap binnen. Ajax ging slechter spelen en zag diezelfde Brock-Madsen 12 minuten voor tijd bijna met de hak scoren.

Wie anders

Het leek dus een spannende slotfase te worden, maar wie anders dan Ziyech maakte een einde aan de onzekerheid. De Marokkaan veroverde de bal op links, liep de hele Zwolle-helft over en besloot toen maar om het zelf af te maken. 2 goals voor Ziyech dus en de man van de wedstrijd, waarin Ajax het bij tijd en wijle moeilijk had.