Ajax overwintert in Europa League na wake-up-call Guidetti

Martijn Baars • 23:53, 03-11-2016 / Laatste Update: 13:34, 12-12-2023

Ajax heeft het zichzelf veel te moeilijk gemaakt tegen Celta de Vigo. Ondanks een 3-0 voorsprong in de 78e minuut, werd het in de slotfase nog 3-2. Kasper Dolberg, Hakim Ziyech en Amin Younes zetten Ajax zeer comfortabel op 3-0, maar John Guidetti en Iago Aspas maakten het toch nog spannend: 3-2.

Vooral de 1-0 van Dolberg is om door een ringetje te halen. De Deen zette zich met een subtiele voetbeweging vrij voor de keeper en rondde kalm af. Het weerspiegelde de krachtsverhoudingen op het veld in de Amsterdam Arena. Ajax had geen kind aan de Spaanse ploeg en voetbalde fris en fruitig.

Voorsprong snel uitgebouwd

Toch werd de voorsprong pas halverwege de tweede helft verder uitgebouwd. Maar toen ging het wel heel snel. Ziyech rondde een heerlijke aanval af met een intikkertje. Een paar minuten later dribbelde Younes op zijn kenmerkende wijze naar binnen en schoot in de lange hoek: 3-0.

Wake-up-call Guidetti

De voorsprong werkte eerder beangstigend dan bevrijdend voor de thuisploeg. Het publiek begon ex-Feyenoorder Guidetti uit te fluiten, maar werden gestild door de Zweed. In de 79e minuut maakte hij er 3-1 van en wilde dat graag horen van de hatende Ajax-fans.

Fouten Veltman en Riedewald

Maar ook de wake-up-call van Guidetti was nog niet genoeg. Jairo Riedewald ging gruwelijk de fout in en daardoor kon invaller Iago Aspas de aansluitingstreffer maken. Door een fout van Joël Veltman werd het zelfs nog bijna 3-3, maar keeper André Onana redde maar net.

Riante koploper

Ajax is door de overwinning na 4 duels al zeker van de volgende ronde. De ploeg van trainer Peter Bosz is riant koploper in groep G. Ajax heeft 5 punten voorsprong op zowel Celta als Standard Luik. Daardoor is de koppositie, met nog 2 wedstrijden te gaan, ook al bijna zeker. Dat levert bij de loting weer een, op papier, gunstige tegenstander op.