Is de magie van Leicester City uitgewerkt?

22 november 2016

Pro Shots

Leicester City krijgt dinsdagavond dé kans om overwintering in de Champions League veilig te stellen. Het zou een nieuw hoofdstuk zijn in het sprookje van de landskampioen uit Engeland. Manager Claudio Ranieri wist vorig seizoen van het op papier matige ploegje een kampioensformatie te smeden. Dit jaar draaien The Foxes in de Premier League echter totaal niet lekker. De degradatiezone is zelfs in zicht. Is de magie van Leicester City uitgewerkt?


Overwinteren in Europa
Het contrast is groot tussen de prestaties van Leicester City in de Premier League en de Champions League. In het miljoenenbal gaat de Engels kampioen in poule G met 10 punten aan kop. Op dinsdagavond ontmoet Leicester voor eigen publiek Club Brugge. De Belgen hebben nog geen punt gepakt en lijken een makkelijke prooi. Bij winst of gelijkspel is Leicester zeker van de volgende ronde. De overwintering in Europa zal voor de debutant in de Champions League een flinke opsteker zijn, want in de Premier League is de degradatiezone inmiddels bereikt. De prestaties in de Champions League worden wel enigszins verbloemd door de matige poule G waar ook FC Porto en FC Kopenhagen zijn ingedeeld.

Degradatiestreep
In de Premier League leed Leicester afgelopen weekend uit bij Watford (2-1) alweer de 6de nederlaag van dit seizoen, er werd pas 3x gewonnen. De ploeg van Ranieri bevindt zich op de 14de plaats en staat slechts 2 punten boven de degradatiestreep. Is de chemie van de kampioensploeg dan echt uitgewerkt? Het antwoord op deze vraag lijkt met een 'ja' te kunnen worden beantwoord. De oorzaak ligt vooral in de matige vorm van sterspelers Riyad Mahrez en Jamie Vardy en de verkoop van sterkhouder N'Golo Kante.

Mahrez en Vardy
In het kampioensjaar vonden Mahrez en Vardy elkaar blindelings. Vardy schoot week in week uit met scherp en noteerde liefst 24 goals. Ook Mahrez was op dreef, hij scoorde 17 doelpunten en gaf daarnaast nog 10 assists (waarvan vele op zijn maatje Vardy). Dit jaar lijken de juist die 2 wel voor het eerst met elkaar op het veld te staan. Uit cijfers van The Daily Mail blijkt dat Mahrez dit seizoen slechts 9 succesvolle passes heeft gegeven aan Vardy. Het gebrek aan goede voorzetten verklaart de goaldroogte van de spits. Vardy wist dit seizoen in alle competities pas 3x het net te vinden. In het vriendschappelijke duel tegen Spanje scoorde Vardy wel voor Engeland. Hij stond al 14 wedstrijden droog.

N'Golo Kante
Een andere verklaring voor de mindere prestaties van Leicester is de verkoop van N'Golo Kante aan Chelsea. Kante is 1 van de beste middenvelders in de Premier League en het gemis is dan ook groot. Zijn vervanger Daniel Amartey is lang niet zo goed en loopt veel minder gaten dicht op het middenveld. Dat gat is voor Leicester niet op te vangen. Afgelopen zomer deed Leicester op de transfermarkt voor vele miljoenen inkopen. Het kocht Islam Slimani en Ahmed Musa en natuurlijk moet de club - in de door geld gedomineerde Premier League - investeren. Maar Leicester was nu juist het tegengeluid van het 'grote geld'.

Underdog-rol
Het succes van het sprookje van de degradatiekandidaat die kampioen werd van Engeland zat in de eenvoud. Leicester had nog niet de beschikking over 'het grote geld' en Ranieri slaagde er in een ongekende magie te creëren tussen zijn op papier mindere spelers. Het langzame spel uit de Championship gecombineerd met razendsnelle uitbraken was dodelijk effectief. De underdog-rol was Leicester op het lijf geschreven, maar met het winnen van het kampioenschap ging die underdog-rol verloren. Voor Leicester geldt dan ook dat aan de top komen moeilijk was, maar er blijven nog veel moeilijker blijkt te zijn.

Wil jij het belangrijkste VOETBALNIEUWS gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met VOETBAL AAN naar 06 135 591 70 of klik hier.

Hans Roozekrans
reacties
ReageerReageer op dit bericht