Oranje Leeuwinnen naar de kwartfinale!

admin • 00:42, 25-07-2017 / Laatste Update: 15:40, 12-12-2023

De Oranje Leeuwinnen staan in de kwartfinale van het EK vrouwenvoetbal in Nederland! Het was af en toe billenknijpen voor de vele fans, maar  door een penalty van Sherida Spitse en een geluksgoal van Lieke Martens werd de vreemde goal van de Belgen opgeheven. Het werd 2-1 voor Nederland.

Zo, wat waren de Leeuwinnen nerveus in het begin. In een vol stadion in Tilburg, waar ook veel Belgen zaten, was het in het begin maar een klutsboel. Passes kwamen niet aan en het was even zoeken naar de juiste posities. Aan de hand van - wie anders? - Shanice van de Sanden kwam Oranje beter in het spel. Ze passeerde af en toe een paar tegenstanders en zette de bal een paar keer lekker voor.

BOEM

De 1e goal viel pas na een harde botsing tussen Anouk Dekker en Maud Coutereels. De 2 moesten allebei het veld af voor verzorging, maar konden wel allebei - met verbandje - door met de wedstrijd. Dezelfde Coutereels schoffelde met haar tulband Jackie Groenen onderuit. Bang voor de tackle was ze in elk geval niet. Sherida Spitse maakte daarna koel de penalty af: na 20 minuten was het 1-0.

Van de Sanden schittert

Veel gebeurde er verder niet meer voor de rust. Het was bij vlagen zelfs een beetje tam te noemen. Van de Sanden was by far de gevaarlijkste speelster en slingerde de bal steeds goed voor de goal. Verdere goals vielen er niet, ook niet in de 6 minuten extra tijd.

Rare goal

In het 1e kwartier na rust kregen beide teams eigenlijk prima kansen. Met een beetje meer geluk had Nederland meer afstand genomen via Martens of Spitse. Maar helaas had Oranje een beetje meer pech. Tessa Wullaert knalde na een uur blind naar voren voor de Belgen en de bal belandde zomaar achter de grabbelende keepster Sari van Veenendaal. 1-1 met nog 30 minuten te spelen.

Onaardig

Na de gelijkmaker werd het een beetje onvriendelijk op het veld. Zo kreeg Miedema geel nadat ze een tegenstander in het gezicht raakte. Een kwartier voor tijd verloste Martens iedereen van de spanning. Met een beetje geluk en een Belgisch been viel zomaar de 2-1 binnen voor Oranje. Een paar kleine kansjes later stonden onze Leeuwinnen met een daverend applaus in de kwartfinale van het EK!