Johnny Hoogerland wisselt klikschoentjes in voor hardloopschoenen

28 december 2016

Pro Shots / George Deswijzen

Het komt niet vaak voor dat een professioneel wielrenner zijn carrière beëindigt en zich vervolgens vol op het hardlopen richt. In het voorjaar reed Johnny Hoogerland nog de Amstel Gold Race, nu loopt de Zeeuw bijna ieder weekend een hardloopwedstrijd in Zeeland.


Fanatiek hardloper
Na een profcarrière van 8 jaar kondigde Hoogerland dit najaar zijn afscheid als wielrenner aan.  De 'Zeeuwse leeuw' heeft een fraaie carrière achter de rug. Hij behaalde in alle wielerklassiekers een top-25 notering, reed alle grote rondes, vertegenwoordigde Nederland op het WK en kroonde zich tot Nederlands kampioen. Maar Hoogerland vond het mooi geweest.

Het moment waar we Hoogerland vooral aan zullen herinneren is zijn gruwelijke val in de Tour van 2011. Hij werd samen met de Spanjaard Juan Antonio Flecha door een auto geschept en belandde in de prikkeldraad.
'Niet serieus genomen'
Het afscheid was voor hem het sein om opnieuw de hardloopschoenen aan te trekken. "Als wielrenner was het uit den boze om te gaan hardlopen. Je wordt dan niet meer serieus genomen. Nu ik gestopt ben, is het lopen echter ideaal om fit te blijven. Het kost namelijk veel minder tijd. Ik kan het uitstekend combineren met mijn PR-functie bij Team Roompot-Oranje Peloton", verklaart Hoogerland zijn opvallende switch tegen PZC.

Niet voor spek en bonen
Hoogerland gaat natuurlijk niet lopen zonder dat er wat te winnen valt. "Dat wedstrijdelement blijft me toch aanspreken. Ik moet iets hebben om naartoe te werken." Wie dus denkt dat Johnny het rustig aandoet in zijn wedstrijden komt bedrogen uit: "Ik haal hartslagen die ik als actieve wielrenner niet meer kon bereiken. Tijdens een van mijn laatste wedstrijden was bijvoorbeeld mijn gemiddelde hartslag 169, terwijl mijn maximale hartslag 175 is. Ik heb dus de volledige wedstrijd op mijn limiet gelopen."

reacties
ReageerReageer op dit bericht