Deze kleurrijke renners keren in 2017 niet meer terug in het peloton

Deze kleurrijke renners keren in 2017 niet meer terug in het peloton

Trevor Wagener • 18:19, 25-11-2016 / Laatste Update: 08:24, 05-01-2024

Aan het einde van een wielerseizoen wordt jaarlijks afscheid genomen van renners die de sport kleur hebben gegeven. Deze 5 renners gaan we waarschijnlijk het meeste missen.

Cancellara

Afscheid nemen doet pijn. Het afscheid van Fabian Cancellara doet niet alleen de Zwitser en zijn naaste familie pijn, maar ook alle wielerliefhebbers ter wereld. Spartacus gaf meer dan een decennium kleur aan de sport. De 35-jarige hardrijder won in zijn roemruchte carriére 3 keer de Ronde van Vlaanderen en 3 keer Parijs-Roubaix.

Ook schreef hij Milaan-Sanremo in 2008 op zijn naam. In de Tour de France fietste hij bovendien nog 8 etappezeges bijeen. Opvallend genoeg haalde hij nooit de eindstreep in de Vuelta en de Giro, 10 keer startte hij in totaal in die rondes. Zijn laatste grootste zege pakte hij in stijl. In de tijdrit van de Olympische Spelen was Cancellara ongrijpbaar voor de concurrentie. Iedere concurrent werd op een hoop gereden, inclusief Tom Dumoulin en Chris Froome. De gouden plak was zijn laatste vervulde wens.

Reus

Hij had nog jaren meegekund, maar Kai Reus besloot een punt achter zijn wielercarrière te zetten. En dat op pas zijn 31ste. De loopbaan van Reus is er 1 met veel pieken en dalen. Reus was in zijn jeugd een begenadigd schaatser en wielrenner. Pas in 2002 besloot hij definitief voor het fietsen gaan en die keus bleek niet ten onrechte. De allrounder werd in 2004 gekozen tot sporttalent van het jaar en was op weg naar het hoogste podium toen in 2007 het noodlot toesloeg.

Terwijl Michael Rasmussen, Michael Boogerd en Thomas Dekker streden voor het 1e geel van Rabobank, viel Reus in de training op de flanken van de Col d'Iseran. Hij vocht zich uit zijn coma, maar besloot in 2010 te stoppen met fietsen. Maar hij keerde terug, met horten en stoten. Het hoogtepunt van zijn carrière was de Omloop het Nieuwsblad van 2016. Hij tekende bij Roompot, maar zag de sport een half jaar later niet meer zitten. Het werd te gevaarlijk in zijn ogen.

F. Schleck

De Luxembergse klimmer Fränk Schleck is in zijn wielercarrière niet bepaald buiten de problemen gebleven. Onder de codenaam 'Amigo de Birillo' was hij klant van dopingdokter Eufemiano Fuentes en paar jaar later werd de klassementsrenner uit de Tour de France gehaald wegens het gebruik van een vochtafdrijvend middel.

In zijn carrière was de 36-jarige Schleck goed voor verschillende zeges, vooral op heuvelachtig terrein. 5 keer droeg hij de kampioenstrui van Luxemberg en 3 keer schreef hij een rit in een grote ronde op zijn naam. De laatste jaren was hij vooral een pion in het ploegenspel van Trek. Van de oude Schleck was nog weinig zichtbaar.

Hesjedal

De Canadees Ryder Hesjedal spreekt een redelijk woordje Nederlands door zijn tijd in dienst van de jeugdafdeling van Rabobank. Debuteren deed hij echter onder de vleugels van Lance Armstrong. Bij US Postal reed hij zijn 1e grote ronde: Giro d'Italia in 2005.

7 jaar later was de klimmer precies in die ronde op zijn best. Hij won voor Joaquim Rodriguez, Thomas de Gendt, Michele Scarponi en Ivan Basso. Het kunstje kon hij nooit meer herhalen. In 2015 werd hij 5de in de strijd om de roze trui. De laatste jaren stonden vooral in het teken van aanvallen in moeilijke etappes. Het kwam er na 2014 niet meer van.

Tjallingii

Net als de andere Nederlander Kai Reus is Maarten Tjallingii niet de veelwinnaar van dit rijtje. Hoewel hij 3e werd in Parijs-Roubaix en de Ronde van België op zijn naam schreef, reed Tjallingii liever in dienst van zijn kopmannen. Dit deed hij achtereenvolgens voor Skil-Shimano, Silence-Lotto en Rabobank (en de opvolgers).

In de Giro van het afgelopen jaar nam de 38-jarige voorjaarsspecialist op gepaste wijze afscheid van het wielrennen. In zijn woonplaats Arnhem veroverde hij de blauwe bergtrui en bereikte Italië uiteindelijk als meest strijdlustigste renner.