Terug in de tijd: de dag dat Armstrong ALLES verloor
i

ANP

Terug in de tijd: de dag dat Armstrong ALLES verloor

admin • 09:00, 18-01-2017 / Laatste Update: 14:52, 05-01-2024

Binnen een minuut lag de grootste bekentenis in de sportgeschiedenis op tafel. In een 90 minuten durend interview met Oprah Winfrey bekende de allergrootste renner aller tijden iedereen te hebben bedrogen. Hoewel zo'n beetje iedereen jarenlang speculeerde over de meest onmogelijke prestaties van een man die óók nog kanker overleefde, was de wereld in shock. Lance Armstrong heeft doping gebruikt. Lance is een valsspeler. Terug naar 4 jaar geleden: 18 januari 2013, een dag waar iedereen op zat te wachten...

Oprah: “Heb je ooit prestatiebevorderende middelen genomen?”

Armstrong: “Ja.”

Oprah: “Was epo daar een van?”

Armstrong: “Ja.”

Oprah: “Heb je ooit bloeddoping gebruikt en heb je bloedtransfusies ondergaan?”

Armstrong: “Ja.”

Oprah: “Heb je testosteron, cortisone en groeihormonen gebruikt?”

Armstrong: “Ja.”

Oprah: “Heb je verboden middelen of bloeddoping gebruikt voor al je Touroverwinningen?”

Armstrong: “Ja.”

Het verhaal is bekend: Armstrong won als eerste renner de Tour de France 7 keer en ontkende alle beschuldigingen, tot 4 jaar geleden. Ook Mart Smeets fopte hij. Bang om gepakt te worden was Armstrong niet, want hij wist dat de tests toen niet goed genoeg waren. Epo en bloeddoping waren namelijk heel moeilijk te traceren, vooral wanneer je het 'out of competition' toediende. "Het voelde niet als valsspelen", zei hij. "Het voelde als een eerlijk spel omdat iedereen het deed." En gezien onderstaande foto heeft hij nog gelijk ook!

(Tekst loopt door onder foto)

Toch gaat Lance de boeken in als grootste valsspeler ever in de sportwereld. Hij moest al zijn Tourzeges inleveren. De 3 miljoen euro die hij bij elkaar heeft gefietst, kregen een retourtje naar de UCI.

Tikkende tijdbom

Goed, hij was dus niet de enige. Maar hij was wel diegene die nooit werd betrapt. Waarom bekende Armstrong dan toch?

We gaan 8 jaar terug in de tijd. De Amerikaan keerde, nadat hij in 2005 zijn fiets had opgeruimd, 4 jaar later weer terug in het peloton. Armstrong zei zelf niets te willen verdienen aan zijn comeback. Al het geld dat hij verdiende zou rechtstreeks gaan naar de door hem zelf opgerichte organisatie Livestrong (je weet wel, van die gele bandjes), waar het besteed zou worden aan kankeronderzoek. Daarnaast stapte hij weer op de fiets om te bewijzen dat hij dopingvrij reed. Vanaf dat moment ging het gruwelijk mis voor de 'onverslaanbare' Amerikaan. Mensen gingen praten, omdat ze het niet eens waren met zijn terugkeer. Het peloton was een tikkende tijdbom.

Masseuse

Vanaf dat moment waren er 2 vrouwen die Armstrongs bedrog uit de doeken deden. Emma O’Reilly, zijn masseuse, verklaarde dat het team van plan was om een positieve test te verdoezelen. En dan was er Betsy Andreu, de vrouw van teamgenoot Frankie Andreu. Zij zei openlijk dat Armstrong in een ziekenhuis in 1996 (toen er teelbalkanker bij hem werd geconstateerd) toegaf verschillende soorten doping te gebruiken. Armstrong verklaarde onder ede dat ze loog en het deed omdat ze hem haatte.

Van die terugkeer in de sport heeft Armstrong spijt, omdat hij denkt dat hij anders misschien niet gepakt was. "Dan hadden we hier niet gezeten", sprak hij tegen Oprah. Walgelijk toch?!

Ploeggenoten laten hem in de steek

Zijn team was het spuugzat. 1 voor 1 lieten ze hem barsten. Floyd Landis, Tyler Hamilton, Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vande Velde. Ze bekenden allemaal zelf te hebben gebruikt en er hing een gigantische schorsing boven hun hoofd, maar antidopingclub USADA schoot de renners te hulp. Als ze 'de grote' Lance verlinken, kregen ze maar 6 maanden schorsing. Ze gingen er allemaal op in en vertelden tot in detail hoe Armstrong iedereen programmeerde. De allergrootste renner aller tijden hangt...

Onderzoek

Het USADA onderzoekt de dopingpraktijken van Armstrong, zijn team en ploegleider Johan Bruyneel. Ook worden de acties van dokters Michele Ferrari en Luis del Moral onderzocht. Amstrong vindt dat zijn recht op een eerlijk proces wordt geschonden en weigert mee te werken aan het onderzoek. Dat staat volgens de regels van het USADA gelijk aan een schuldbekentenis en de antidopingclub besluit alle Touroverwinningen ongeldig te verklaren. Nog altijd houdt Armstrong zijn lippen stijf op elkaar. Het USADA levert een rapport van meer dan 1000 pagina's aan de UCI. Het slaat in als een bom: Armstrong wordt gezien als de leider van het meest ingewikkelde dopingprogramma uit de sportgeschiedenis.

(Tekst loopt door onder foto)

Grote gevolgen

Maar daar blijft het niet bij. Sportmerk Nike trekt zich terug als sponsor van Amstrong, die zelf opstapt als voorzitter van Livestrong. Ook Rabobank besluit naar aanleiding van het duizelingwekkend rapport uit de wielersport te stappen. De sport is vergiftigd. Nog altijd noemt men wielrennen in één adem met doping. Wint Chris Froome de Tour, 'hij zal dan wel doping hebben gebruikt'. Lance Armstrong heeft de wielersport vergiftigd. Hoewel de sport langzaam weer aan het opkrabbelen is, is het nog altijd zoeken naar hét tegengif.