Forse kritiek op atletiekploeg ondanks historisch hoge medaillespiegel

13 augustus 2018

AP

Nederland heeft het EK atletiek in Berlijn afgesloten met 1 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen medailles. Met in totaal 8 plakken evenaart de Oranje-équipe de recordscore van het EK van 1950 in Brussel, waar Fanny Blankers-Koen destijds de grote uitblinker was.


2 jaar geleden in het Olympisch Stadion in Amsterdam pakte Nederland 7 medailles, maar 4 daarvan waren goud. Deze keer bleef het bij 1 Europese titel, dankzij de uitstekende 5.000-meter-race van Sifan Hassan op de slotdag.
Grote ploeg een goed idee?
Maar ondanks die score is de Atletiekunie toch kritisch op de ploeg en gaat het de komende tijd goed nadenken of het over 2 jaar weer een grote ploeg naar de Europese kampioenschappen stuurt. De bond stuurde dit jaar een groot team naar Berlijn, waarin ook de wat minder grote kanshebbers een kans kregen.

Zeperds
"Op de EK in Amsterdam deden we het ook en pakte het goed uit, maar deze keer heb ik er gemengde gevoelens over", zei technisch directeur Ad Roskam. "Een aardig aantal atleten heeft niet gebracht wat wij ervan verwachtten. Er zaten zeperds bij."

Ronduit teleurstellend
Er gingen 45 atleten mee naar Berlijn, in Amsterdam waren dat er zelfs meer dan 50. "Tegenvallers calculeer je in, maar sommige resultaten waren ronduit teleurstellend. Met die atleten zullen we een goed gesprek gaan voeren", aldus Roskam, die niet op individuele gevallen inging.
Pijntjes onder controle
Feit is dat veel van de Nederlandse atleten die op basis van de B-limiet mochten starten, figureerden. Een aantal bleek bovendien niet topfit in Berlijn te zijn. Zo bleek polsstokhoogspringer Rutger Koppelaar al maanden een scheurtje in zijn scheenbeen te hebben. "Van sommigen dachten we dat ze hun pijntjes onder controle hadden. Je neemt soms een risico, maar dat hoort ook bij topsport", aldus Roskam.

Ook blijheid
De zilveren medaille van Susan Krumins op de 10.000 meter kon Roskam zeer bekoren. ,,Dat is echt de beloning voor haar extreem professionele manier van sport bedrijven.''

Schippers gaat goed
Over de 3 plakken van Dafne Schippers, die in de aanloop naar de EK minder snel was dan gehoopt, was hij positief. "Ik heb kritische verhalen gelezen waar de kennis en het inzicht niet van afdropen. Het niveau dat Dafne hier heeft laten zien wijst erop dat ze weer in de goede richting gaat."