Foutje! Lopers Utrecht Marathon verkeerde kant op gestuurd

12 mei 2019

ANP

Er is onduidelijkheid bij lopers over de route van Utrecht Marathon. Alle deelnemers van de kwart marathon (10 kilometer en een beetje) zijn bij de Gansstraat de verkeerde kant op gestuurd en zijn op het parcours van de halve marathon beland. Chaos! Het gaat om ongeveer 2000 hardlopers die verkeerd zijn gelopen.


Op sociale media melden meerdere lopers en toeschouwers dat ze de verkeerde kant op worden gestuurd. Zo lopen er marathondeelnemers over de Bleekstraat, die niet op de route ligt.

Bussen voor uitvallers
Organisator Golazo Sports Nederland heeft de lopers teruggeleid naar het juiste parcours, maar alle deelnemers hebben enkele kilometers te veel gelopen. Veel hardlopers hebben getraind voor een kwart marathon en niet voor een halve. Golazo heeft bussen ingezet voor mogelijke uitvallers.

Alleen de winnaar van de kwart marathon, Utrechter Jeroen Bakker, is op het juiste parcours gebleven: hij had 2 motorrijders en een fietser bij zich. De Utrecht Marathon bestaat uit 3 onderdelen: de hele marathon, de halve marathon en de kwart marathon. In totaal doen meer dan 6000 hardlopers mee aan de Utrecht Marathon.

'Zoiets mag niet gebeuren'
De organisatie van de Utrecht Marathon is dit jaar voor het eerst in handen van Golazo Sports Nederland. Projectmanager Sigrid van der Toorn van Golazo tast nog in het duister waarom het mis is gegaan. ,, Zoiets mag echt niet gebeuren. Dit is echt heel erg vervelend, vooral voor de deelnemers. We gaan tot in detail uitzoeken waar het verkeerd ging.’’

Verlaten parcours
Door de problemen was het parcours van de 10 kilometer vrijwel verlaten. Een van de watertappunten meldt er voor niets te staan: er komt niemand langs.