Kritiek op de trainer van Schippers: ‘Ze heeft teveel spiermassa om nog goed te kunnen accelereren’

7 augustus 2018

ANP

Er is kritiek aan het adres van Dafne Schippers en haar coach Rana Reider. Onderzoeksjournalist Marco Knippen vindt dat de hardloopster te zwaar wordt door spiermassa om nog goede tijden neer te zetten, vertelt hij bij Sportforum bij Langs de Lijn En Omstreken.


Volgens de journalist traint Schippers te hard en te zwaar en verliest ze daarmee vooral haar souplesse om te accelereren.

Niet nadenken
Het valt Knippen op dat sinds Schippers met Rana Reider traint, haar prestaties niet meer beter zijn geworden. Volgens hem is haar trainer een controle freak die niet luistert naar anderen. "Reider zegt altijd: 'De sporter hoeft niet na te denken, daar denk ik voor na. En het is mijn visie die ik opleg en dat heeft zich tot nu toe altijd bewezen.' En ik stel me daar in het geval van Dafne Schippers grote vragen bij", zegt een bezorgde knippen.

Teveel spieren
De journalist denkt dat de matige prestaties van Schippers vooral komen door het trainingsschema van Reider: "Het is een trainingsregime dat gewerkt heeft voor al die Amerikanen. Keihard trainen, bijna tegen overtraindheid aan zitten. En bij Schippers zie ik alleen maar iemand die wel sterker wordt, maar dat gaat zich wreken omdat ze nu te zwaar wordt en teveel spiermassa heeft en daardoor haar souplesse verloren heeft. En die souplesse zorgde voor haar acceleratie."

Op de rem trappen
Volgens Knippen is Schippers enorm ambitieus en heeft ze meer aan een trainer die haar af en toe eens afremt in plaats van een coach die haar alleen maar harder laat trainen. "Het is de vraag of ze zo plezier houdt in de sport. Want ze is iemand die verslaafd is aan winnen en als je nu verliest van Jamile Samuel, dus dat je niet alleen in Europa wordt afgetroefd maar ook in Nederlandse voor je ziet op de seizoensranglijst..."