Schippers maakt keuze: alles wijst naar de sprint

Schippers maakt keuze: alles wijst naar de sprint

09:58, 03-06-2015 / Laatste Update: 04:12, 13-12-2023

Het heeft er alle schijn van dat Dafne Schippers vandaag haar meerkampambities opzij zet voor succes op de sprint. In haar eigen Utrecht maakt de drievoudig Europees kampioene (60, 100 en 200 meter) vanmiddag op het hoofdkantoor van de NS bekend waar voor haar de focus ligt op weg naar de Zomerspelen van Rio de Janeiro 2016.

Schippers, die later deze maand 23 jaar wordt, voelt zich gedwongen te specialiseren omdat beide disciplines op titeltoernooien niet te combineren zijn. Maar ook haar lichaam schreeuwt om een keuze. Bij de prestigieuze zevenkamp in Götzis moest ze zondag na zes sterke onderdelen met uitzicht op verbetering van haar eigen nationaal record afhaken met knieklachten. Een irritatie onder de kniepees vormt al jaren een zwakke plek. Hoog- en verspringen vormen altijd een prikkel, net als hordenlopen. Op de sprint heeft ze nauwelijks last van het gewricht.

Voor Götzis zei Schippers dat haar optreden aldaar geen invloed meer zou hebben op haar besluit. ,,Maar haar opgave zal uiteindelijk vast wel een beetje meespelen'', vertelde coach Bart Bennema in Oostenrijk. ,,Opgeven is nieuw voor Dafne. Dit hebben wij nog nooit meegemaakt''

Wellicht heeft het de laatste twijfels weggenomen, maar dan nog zal de keuze niet eenvoudig zijn geweest. Een dikke week terug dook ze bij de FBK Games nog als eerste Nederlandse onder de elf tellen (10,94) en ze bezit het nationaal record op de 200 meter (22,03). Maar ook op de zevenkamp is ze Nederlands beste (in Götzis lag ze op koers voor verbetering van haar huidige pr van 6545 punten). Bovendien is ze voor de WK in Peking (augustus) op de sprint én de meerkamp al gekwalificeerd. Bennema, in Götzis: ,,In theorie kan ze in Peking de meerkamp nog doen, ja. Maar ze zegt natuurlijk niet voor niets al heel lang: ik ga een keer kiezen.''

Vandaag volgt dan eindelijk het hoge woord, maar naar eigen zeggen is Schippers er zelf al een tijdje uit. Veelzeggend: haar agenda is de komende tijd volledig op sprint gefixeerd. Zo treft ze in het kader van de Diamond League begin juli in Lausanne olympisch kampioene Allyson Felix op de 200 meter. Aangekondigd als de clash tussen de twee snelste vrouwen van 2014.