De onstuitbare buzz rond blade babe Marlou van Rhijn (video)

15 september 2016

ANP

Ze is een wereldwijd icoon van de Paralympische Spelen geworden. Die sprankelende ogen, dat vrolijke enthousiasme als ze over haar sport praat en het eindeloze fanatisme om sneller en sneller te worden. 'Blade Babe' Marlou van Rhijn gaat donderdagavond haar 2e gouden medaille op de 200 meter halen. Niemand twijfelt daar nog aan. Alle ogen zijn op haar gericht.


Finale 200 meter Rio de Janeiro: donderdag om 22:45 uur, Nederlandse tijd. Live te zien op NPO 3.

Perfecte handicap
Veel meer dan Dafne Schippers op dezelfde afstand is Van Rhijn de absolute topfavoriet. Dat komt deels omdat ze 'de perfecte handicap' heeft. Ze mist haar onderbenen en op die plek passen precies de blades waar Oscar Pistorius (Blade Runner) beroemd om werd - je weet wel, die man die z'n vriendin vermoordde...

Amputaties
Van Rhijn heeft vrijwel haar hele leven gelopen op protheses of ortheses, vervangende of ondersteunende kunstbenen. Ze miste sinds haar geboorte kuitbenen en had vergroeide voeten. Rond haar 5de werd haar eerste onderbeen geamputeerd, rond haar 12de haar tweede onderbeen. Voor haar gevoel is ze zonder benen geboren.

Blades
Ze is altijd sportief geweest, een bijtertje. Het is moeilijk voor te stellen dat ze géén topsporter was geworden als ze gezond was geboren. Want ze wilde al op jonge leeftijd de beste zijn. Ze ging op rolstoelbasketbal en zwemmen. De bondscoach van het paralympisch team vroeg haar in 2010, 2 jaar vóór de Spelen in Londen, om de blades onder haar benen te schroeven. Een gouden zet.

"Toen ik voor het eerst op blades rende, voelde ik de wind door mijn haren. Dat is een geweldig gevoel." Bekijk de mooie video van WOWOW:
In een interview met de NOS zei de Blade Babe het als volgt: "Mijn benen deden eindelijk wat mijn hersenen wilden." Ze won goud op de 200 meter in Londen en zilver op de 100 meter. "Ik moest duidelijk wat aan mijn start doen", zei ze daarover.
"Ik ben nu kampioen, dus moet me ook gedragen als een kampioen. Het ging niet meer om winnen, maar om niet verliezen."

Omdat Marlou van Rhijn na de Spelen in Londen bijna geen persoonlijke records meer liep, is ze in 2014 overgestapt naar een nieuwe trainer. Doel: goud in Rio op de 200 meter én de 100 meter.

Reclames
Ondertussen ontstaat er een ware buzz rond de Blade Babe. Ze wordt het gezicht van wilskracht voor gehandicapten. En daar maken wereldmerken graag gebruik van. Van Rhijn wordt in reclames gelanceerd als de vrouw die met behulp van tools het onmogelijke mogelijk maakt.
Perfectionist
Toen ze met haar nieuwe trainer aan de slag ging, liet ze al weten: ik kan véél sneller. Dat lukte. In 2015 liep ze een nieuw wereldrecord op de 100 meter: 12,80 seconden. Toch kon het volgens de perfectionist nog beter, zei ze zelf. Maar hoe? Het werd een lastige zoektocht naar het juiste ritme én de juiste blades. De kunstonderbenen moeten niet te stug zijn en niet te slap. Maanden is gezocht naar het juiste materiaal en Van Rhijn is nu helemaal tevreden.
Kortom: haar blades zijn perfect, Van Rhijn is fit en gretig als altijd. Het is wel handig als in de finale haar blades aan haar been vast blijven zitten... Maar dan kan het eigenlijk niet missen.