🎥 | Polsstokhoogspring-toppers doen challenge in hun tuin, maar die eindigt in gelijkspel

3 mei 2020

Doordat 3 atleten de The Ultimate Garden Clash - Pole Vault Edition hielden in hun tuinen, stond de atletiekwereld weer voor even op de kaart. Polsstokhoogspringen in de tuin dus, maar wel op het allerhoogste niveau.


Waarin Renaud Lavillenie, die het idee voor de competitie had bedacht, op z’n 33ste bewees nog steeds absolute topklasse te zijn. Niemand minder dan de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis, de Amerikaanse 2-voudig wereldkampioen Sam Kendricks en de Franse olympische kampioen van 2012 Lavillenie namen het via een live videolink tegen mekaar op.

Nieuw spel
Omdat het praktisch niet haalbaar is de lat telkens wat hoger te leggen, werd er een andere opzet voor de competitie bedacht: De 3 proberen binnen het halfuur een zo veel mogelijk aantal keren over de 5 meter te springen. Na een kwartier hadden ze 5 minuten pauze. Overigens staat het wereldrecord van Duplantis op 6m18.

Kendricks bleek al snel geen partij te zijn voor Duplantis en Lavillenie. De Amerikaan had telkens meer herstel- en voorbereidingstijd nodig en eindigde op 26 gelukte pogingen. Dat waren er maar liefst 10 minder dan het duo Duplantis-Lavillenie.

Geen slijtage
Opmerkelijk dat Lavillenie de jonge benen van de 20-jarige, Zweedse polsstoksensatie Duplantis kon bijbenen. Alleen toen de producers voorstelden om er nog 3 minuten bij te doen, om alsnog een winnaar aan te duiden, zag Lavillenie dat niet zitten. Een gelijkspel dus, maar wel virtuele topprestatie!