Prachtig: atlete schiet tegenstander te hulp na val (video)

16 augustus 2016

GETTY
Goud voor sportiviteit: atlete schiet concurrente te hulp na val

Ze zullen Rio de Janeiro niet verlaten met een medaille om de hals, maar de Nieuw-Zeelandse Nikki Hamblin en de Amerikaanse Abbey D'Agostino toonden vanmorgen wel de ware olympische gedachte op de atletiekpiste. In de reeksen van de 5.000 meter kwam het duo ten val. D'Agostino kroop als eerste overeind om haar concurrente ter hulp te schieten.


Plots lagen ze daar met z'n tweeën, languit op de olympische piste. Abbey D'Agostino kon geen kant meer op wanneer ze werd ingesloten en uiteindelijk ook Nikki Hamblin aantikte. De droom om te schitteren in een fractie van een seconden aan diggelen geslagen. Vooral de Nieuw-Zeelandse Hamblin moest even bekomen van de klap en dat zag ook de Amerikaanse Hamblin. In plaats van haar tijd toch nog te redden en vol door te lopen, schoot ze Hamblin ter hulp. Een fantastisch gebaar. Totdat D'Agostino enkele meters verderop opnieuw in elkaar stuikte.

Innige omhelzing
Dit keer was het Hamblin die niet wilde dat D'Agostino er zomaar de brui aan gaf. Ze hielp haar concurrente recht en moedigde haar aan om door te zetten. Ondanks de stevige blessure die ze opliep zette ze vastberaden haar weg voort. Met nog zo'n vijf ronden te gaan mankte de 24-jarige atlete naar de streep. Waar Hamblin, ondertussen ook al gefinisht, haar stond op te wachten. Wat volgde was een innige omhelzing.

"Pijnlijk en jammer"
Na de bewogen wedstrijd vertelde Hamblin waarom ze in actie schoot. ,,Iedereen weet wat je moet doen om hier te geraken. Als je dan ziet dat ze valt en zich ook nog eens zwaar blesseert, dan is dat zo pijnlijk en jammer. Ik hoop dat ze in orde is." Ze wond zich nog op omdat de vrijwilligers niet kwamen helpen. ,,Het was teleurstellend dat er geen vrijwilligers kwamen helpen. Geef haar dan tenminste een drankje", lachte Nikki Hamblin. ,,Maar ze bleven gewoon zitten."