Schippers pakt het zilver achter Asher-Smith op 200 meter, brons voor Samuel

11 augustus 2018

AD Sportwereld

Dafne Schippers en Jamile Samuel hebben zilver en brons gepakt op de 200 meter bij de EK in Berlijn. De Britse Asher-Smith pakte het goud met een tijd van 21.89.


In de laatste bocht sloeg Asher-Smith een geweldige slag die zelfs door dieselmotor Schippers niet kon worden ingehaald.

Wél beste seizoenstijd Schippers
Er stond geen maat op Asher-Smith bij de 200 meter in Berlijn. Schippers begeerde na een matig seizoen meer dan ooit de Europese titel op de afstand waarop ze al 2 wereldtitels in bezit heeft, maar dat zat er niet in. Het zilver viel haar ten deel in haar beste seizoenstijd van 22,14 seconden.

Samuel ijzersterk
Jamile Samuel steeg boven zichzelf uit in de finale. De Amsterdamse rende naar het brons, haar 1e individuele medaille in haar 16e deelname aan een internationaal titeltoernooi. Haar tijd was 22,37, een evenaring van haar persoonlijk record. Asher-Smith had Schippers ook al onttroond als kampioene op de 100 meter. De Utrechtse behaalde brons op het koningsnummer.

Voortekenen
Schippers voegde weer een medaille toe aan haar indrukwekkende erelijst, ook al was het niet de gewenste kleur. Voor haar telde alleen het goud op de afstand waarop ze in 2015 de wereld veroverde met de 3e tijd ooit gelopen (21,63). De voortekenen richting EK waren al veeg. Het draaide deze zomer niet bij Schippers, ze kwam niet aan de tijden die iedereen van haar gewend was. Vaak haalt ze dan toch het beste naar boven bij zichzelf op de belangrijke kampioenschappen. In het monumentale Olympiastadion kwam er wel degelijk een versnelling in de laatste meters, maar Asher-Smith was onbereikbaar.

Samuel beleeft haar beste zomer ooit. Sinds ze traint bij Bart Bennema, de man die Schippers omschoolde van meerkampster naar sprintvedette, rent ze vol vertrouwen én in scherpe tijden over de atletiekbaan. De bronzen medaille was de beloning voor jarenlang hard trainen en erin blijven geloven dat het succes eens komt.