Verpletterend wereldrecord Lyles ongeldig na 15 meter te korte afstand

10 juli 2020

AFP

Een verpletterende tijd van Noah Lyles op de 200 meter tijdens de Inspiration Games: 18,90 seconden. Een wereldrecord. Totdat de sprinter erachter kwam dat hij slechts 185 meter liep waardoor zijn toptijd ongeldig is verklaard. 


Lyles ging flitsend van start, liep de longen uit zijn lijf en kwam met een toptijd over de streep: 18,90 seconden. Hiermee rende de Amerikaan het wereldrecord van Usain Bolt uit 2009 (19,19 seconden) en zijn persoonlijk record (19,50 seconden) uit de boeken. Toen de officiële uitslag bekend werd gemaakt, stond er: ‘shorter distance'. Lyles was op de verkeerde plek gestart en rende geen 200 meter maar slechts 185 meter, wat de toptijd verklaarde.

Churandy Martina
De officials diskwalificeerden de Amerikaan en Christoph Lemaitre schoof door naar de 1e plek. De Fransman die in Zürich liep, zette 19,80 seconden neer. Hij was 0,01 sneller dan Churandy Martina die aan de Inspiration Games meedeed op Papendal. Ook in Frankrijk, Zweden en Portugal stond het evenement op programma. Organisator Andres Hediger vanuit Zürich. "Speciale tijden vragen om een speciale aanpak. Als de atleten niet hierheen kunnen komen, dan gaan wij naar de atleten toe."

Video
Lyles dacht ook een speciale tijd neer te zetten, maar in de praktijk bleek het anders.