Winnaar Zevenheuvelenloop blijkt 4 jaar ouder dan gedacht

21 november 2016

Het was zondag niet de makkelijkste Zevenheuvelenloop voor Joshua Cheptegei. De Oegandees won de heuvelachtige loop (15 km) in Nijmegen met een tijd van 42.08, maar had tijd verloren in de laatste kilometer omdat hij in de laatste kilometer moest overgeven. Niettemin zette de atleet zijn talent goed in de etalage door met twee vingers in z'n neus bij zijn concurrenten weg te lopen.


Talent ja, zo kun je hem nog wel noemen. Hoewel ze in Nijmegen even de wenkbrauwen fronsten toen ze zijn leeftijd hoorden: 24 jaar. Huh? Op alle officiële kanalen valt te lezen dat hij 20 jaar is.

Verrassing
Zijn manager Jos Hermens kwam met het 'nieuws' in De Gelderlander (€). "Voor mij was het ook een verrassing", zegt Hermens. "Ik weet het pas een paar weken." Cheptegei bevestigt dat zijn geboortejaar 1992 is, in plaats van 1996. In Afrika worden geboortegegevens nu eenmaal slechter bijgehouden dan in de rest van de wereld...

cheptegeiBron: Wikipedia

Het maakt allemaal weinig uit, vindt Hermens. "Cheptegei is pas laat begonnen met trainen, zo'n 3 jaar geleden. Maar 24 is nog steeds jong. Hij kan op den duur een hele grote marathonloper worden. Die zijn op hun best als ze rond de 30 zijn."

Hotelbuffet
Cheptegei wordt beschreven als een slimme vent. Hij heeft in de Oegandese hoofdstad Kampala taal en literatuur gestudeerd. Maar hij moet op sportgebied nog veel leren. Dat hij in de laatste kilometer z'n ontbijt niet kon binnenhouden, was omdat hij bij het hotelbuffet chocomel en appelsap had gedronken.

"Die zuren zijn niet goed", had Hermens streng gezegd. Dat heeft de winnaar van de Zevenheuvelenloop uiteindelijk geweten. Hij wil graag volgend jaar terugkomen naar Nijmegen om het wereldrecord van 41:13 te verbreken. Met het juiste dieet kan dat zomaar gebeuren.