World Athletics verlengt schorsing van Russische atletiekfederatie opnieuw

17 november 2021

AP

Rusland en doping gingen de afgelopen jaren hand in hand, dus besloot de mondiale atletiekbond World Athletics het land eind 2015 te schorsen. Die schorsing werd op een congres onlangs opnieuw verlengd. Een ruime meerderheid stemde voor langere uitsluiting.


Door de schorsing zijn Russische atleten al jaren niet welkom op internationale evenementen zoals de Olympische Spelen. Atleten die aan kunnen tonen dat ze geen doping hebben gebruikt, mogen onder een neutrale vlag meedoen.

Doping out?!
De Russische atletiekfederatie (RusAF) is flink aan de slag om doping helemaal weg te vagen. Rune Andersen, een Noorse onderzoeker, volgt dat proces van een afstandje. "De vooruitgang is er en daarmee het optimisme, maar er moet nog veel gebeuren", stelde Andersen.

Irina Privolova, voormalig topsprintster en winnaar van olympisch goud op de 400 meter in Sydney, is het hoofd van het nieuwe bestuur van de RusAF. "We zijn op weg een schoon lid van de mondiale bond te worden. Ik zie het als mijn persoonlijke missie om de schorsing van RusAF ongedaan te krijgen”, zei Privalova.