Basketballers beginnen WK 3×3 in Amsterdam dikke zege

19 juni 2019

ANP

Het Nederlands mannenteam is het WK in de nieuwe olympische basketbaldiscipline 3x3 met een overtuigende zege begonnen. Oranje versloeg in de arena op het Amsterdamse Museumplein Zuid-Korea met 22-8.


Die stand was al bereikt voordat de reguliere 10 speelminuten voorbij waren. In 3x3 is een partij ook klaar als de 21 punten zijn gehaald. Bij een stand van 20-8 maakte Aron Roijé van afstand een 2-punter.

Servië wordt zware tegenstander
De wedstrijd tegen Zuid-Korea vormde de opwarmer voor de confrontatie later woensdag tegen 3-voudig wereldkampioen Servië. De topfavoriet verloor verrassend zijn eerste groepsduel van de Verenigde Staten (16-21). Nederland won nog nooit van de Servische 3x3-basketballers.

Oranje speelde naast Roijé met Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren en Dimeo van der Horst.

Nederland wereldtop
Het Nederlands team behoort in deze relatief jonge sport tot de wereldtop, heel anders dan in het traditionele 5 tegen 5 in de zaal. Daarin telt Nederland amper mee op het wereldtoneel. De 3x3-basketballers wonnen de afgelopen 2 WK’s zilver. Doel van de ploeg is meedoen aan de Spelen van 2020 in Tokio.

Jobse, alom beschouwd als 1 van de beste spelers van de wereld in de snelle sport, was dik tevreden met de riante overwinning op Zuid-Korea. "We speelden zoals het moest, met veel energie. We gaven de tegenstander geen kans in de wedstrijd te komen’', aldus de 2,04 meter lange international.