China woest op Hong Kong-tweet van Houston Rockets-baas: ‘Financiële consequenties zijn dramatisch’

18 oktober 2019

AP

Een berichtje op Twitter van de algemeen directeur van Houston Rockets kost de NBA flink wat geld. 


Daryl Morey, baas bij de Amerikaanse basketbalclub, verstuurde laatst een tweet met een steunbetuiging aan de protesten in Hongkong. "Vecht voor vrijheid. Steun Hongkong", verscheen op de Twitterpagina van Morey, die het bericht verwijderde toen een storm van protest losbarstte. Zijn bericht viel in China volledig verkeerd. Het Aziatische land eist dat de NBA de directeur ontslaat. 

Dramatisch
"We hebben de afgelopen jaren een enorm goede band opgebouwd met de Chinezen", zei commissaris Adam Silver van de NBA op een congres in New York. "Het is heel jammer dat dit nu voor een groot deel weer is afgebroken. De financiële straffen zijn en zullen redelijk dramatisch zijn."

Heel erg populair
De NBA is bijzonder populair in China. Op commercieel gebied valt voor de Amerikaanse basketbalorganisatie veel geld te verdienen in Azië, maar heel wat bedrijven hebben hun samenwerking met de NBA inmiddels beëindigd. De demonstratiewedstrijden die Los Angeles Lakers en Brooklyn Nets in China speelden, werden ook niet zoals eerder afgesproken uitgezonden in het Aziatische land.