Man die NBA booming maakte overleden op Nieuwjaarsdag

2 januari 2020

BSR Agency

David Stern is op Nieuwjaarsdag op 77-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan maakte van de NBA een miljardenindustrie. In 2014 trad hij terug, nadat hij 30 jaar aan het hoofd had gestaan van de basketbalorganisatie.


Stern, de langst zittende NBA-topman ooit, overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding waardoor hij op 12 december werd getroffen. Hij stierf in het bijzijn van zijn vrouw Dianne en hun familie, aldus een verklaring van de NBA. 

Michael Jordan reageert
"De hele basketbalgemeenschap is in rouw", aldus de NBA-spelersvakbond. "Zonder David Stern zou de NBA niet zijn wat het vandaag is", zei basketballegende Michael Jordan. "Hij heeft de league door turbulente tijden geleid en laten uitgroeien tot een internationaal fenomeen en daarbij mogelijkheden geschapen die weinigen zich vooraf hebben kunnen voorstellen."

Sterns invloed
Stern was al bijna 2 decennia betrokken bij de NBA toen hij op 1 februari 1984 aan het hoofd kwam te staan van de organisatie. Bij zijn vertrek in 2014 - zelf sprak hij nooit van ‘pensionering’ omdat hij nooit stopte met werken - had hij van een competitie die er niet eens in slaagde om live op tv te worden uitgezonden, een wereldwijd aanbeden industrie gemaakt die meer dan 5 miljard dollar per jaar omzet en het NBA-basketbal ontwikkeld tot misschien wel de populairste sport na voetbal.

Onder Stern groeide de aandacht voor de NBA wereldwijd zodanig, dat de competitie uiteindelijk in meer dan 200 landen werd uitgezonden, becommentarieerd in meer dan 40 talen.