Verbannen Kyrie Irving denkt nog niet aan NBA-pensioen: ‘Wil nog veel jongeren inspireren’

14 oktober 2021

Kyrie Irving mag voorlopig niet trainen en spelen van zijn club Brooklyn Nets omdat hij zich weigert te vaccineren tegen het coronavirus. Door alle trammelant die dat met zich meebrengt heeft zijn ploeg besloten dat hij voorlopig niet welkom is. Irving reageerde onlangs voor het eers op die verbanning.


"Ik weet heel goed wat de gevolgen zijn", zegt hij in een Instagram-video. "Ik doe gewoon wat het beste is voor mijzelf. Als mensen me daarvoor willen veroordelen of demoniseren, dan doen ze dat maar."

Weg geld
Irving kan sowieso geen wedstrijden spelen of trainen in New York, omdat de staat binnensport verbiedt voor ongevaccineerde mensen. In veel andere staten was Irving wel gewoon welkom, alleen de Nets hebben ervoor gekozen om hem voorlopig helemaal niet te gebruiken. Voor de thuiswedstrijden die Irving mist, geeft Brooklyn hem geen salaris.

"En dan? Het draait niet altijd om geld", stelt Irving. "Het gaat erom dat je doet wat het beste is voor jezelf. Denk je echt dat ik geld wil verliezen? Het gaat niet over de Nets, het gaat niet over de NBA, het gaat niet over politiek. Daar heeft het allemaal niets mee te maken. Het gaat om de vrijheid om zelf dingen te kunnen beslissen."

Pensioen?
De 29-jarige Irving is een van de vedettes in de NBA, maar aan stoppen denkt hij nog niet. "Ik ga nog niet met pensioen. Op deze manier wil ik niet stoppen met basketballen. Ik wil nog veel jongeren inspireren om beter te worden dan ik."