Waarom de play-offs van de NBA altijd een sensatie zijn (video)

17 april 2017

Pro Shots

In de Verenigde Staten weten ze wel hoe je een sport sensationeel kan maken. Bijvoorbeeld basketbal, waar net de play-offs zijn begonnen. Leuk om te kijken, maar je moet wel weten hoe de regels werken. Laten we eens wat dieper ingaan op het prachtige systeem en kijken wie dé kanshebbers zijn.


West & Oost
De NBA heeft 2 competities: de Western Conference en de Eastern Conference. Beide competities hebben 15 ploegen, die allemaal 82(!) wedstrijden spelen. 8 teams mogen per Conference meedoen aan de play-offs, maar dat hoeven niet de bovenste 8 ploegen te zijn.

Per conference heb je ook nog 3 divisies, met 5 teams in elke divisie. Als je bovenaan in je divisie eindigt, krijg je een ticket voor de play-offs. De beste nummer 2 van de 3 divisies krijgt ook een ticket. In West zijn dat Northwest, Pacific en Southwest. De overige 4 tickets zijn voor de beste ploegen in de competitie, zonder de al geplaatste teams.

Road to the Final
Laten we voor het gemak alleen even naar West kijken. De Golden State Warriors zijn in de divisie (en competitie) bovenaan geëindigd, dus nemen zij het op tegen nummer 8 Portland Trail Blazers. De nummer 2 speelt tegen de nummer 7, 3 tegen 6 en 4 tegen 5.

De Warriors spelen trouwens niet zomaar een potje tegen de Blazers. Net als met darten, of tennis, win je niet zomaar na 1 set. De basketballers spelen 'best of 7', wat betekent dat je 4 keer moet winnen om door te gaan. Lukt dat, speel je in de halve- en finale ook weer 'best of 7'.
En dan?
De winnaar van West neemt het op tegen Oost. Want: je wil niet alleen de beste zijn van de helft van de VS, maar van alle 50 staten. Ook die wedstrijd wordt weer verdeeld over 7 wedstrijden, waarvan de eerste begint op 1 juni.

Wie zijn de kanshebbers?
In West zijn de Golden State Warriors dé grote favoriet. Daar zijn Klay Thompson, Kevin Durant en vooral Stephen Curry de grote mannen. Stuk voor stuk wereldtop. De San Antonio Spurs zijn gevaarlijke outsiders. De mannen die het daar moeten doen zijn Kawhi Leonard en LaMacrus Aldridge.

In Oost zijn er 2 teams nagenoeg gelijk aan elkaar. De eerste: Boston Celtics, als eerste geplaatst voor de play-offs. Zij hebben een echt team, zonder zwakke kanten. De Cleveland Cavaliers zijn de andere kanshebbers, met LeBron James en Kyrie Irving als sterspelers.
Winnaar 2016
Vorig seizoen ging de finale tussen de Warriors en de Cavaliers. Het team uit Oost trok aan het langste eind: 4-3. LeBron James was destijds dé grote man en kroonde zich tot MVP (Most Valuable Player). Hij gooide gemiddeld, in de 7 finales die werden gespeeld, 29.7 punten per wedstrijd, 8.9 assists en 11.3 rebounds. De laatste wedstrijd - Game 7 - werd alleen in de VS al 30 miljoen keer bekeken!