🎥 | WOW! Basketbaltalent (13) is jongste speelster ooit op internationaal toernooi

15 november 2019

Wat deed jij toen je 13 jaar was? Basketbalster Juste Jocyte maakte donderdag haar 1e minuten voor de Litouwse nationale ploeg in een kwalificatiewedstrijd voor het EK 2021. Het vrouwenbasketbal heeft er zo een toptalent bij.


Jocyte speelde als forward even mee in de makkelijke 108-43 overwinning van de Litouwse dames tegen Albanië. In nog geen 10 minuten was ze goed voor 4 punten en 3 assists. Lekker zeg!

Tweeduizend-vijf!
Juste Jocyte werd geboren op 19 november 2005 en wordt binnenkort 14 jaar oud. Ze heeft bijvoorbeeld niet meegekregen hoe Lionel Messi een bekende werd bij het grote publiek, heeft de legendarische Champions Leaguefinale tussen AC Milan en Liverpool niet meegemaakt en ze was er nog niet bij toen Athene de Spelen organiseerde (in 2004).

Toch speelt de tiener nu al tussen de grootste basketbaldames. In een groot basketbal-land als Litouwen is die prestatie extra knap en opmerkelijk. "Ik was wel wat nerveus om op het veld te komen, maar ik ben blij dat de coach me een kans gegeven heeft", zei ze na de wedstrijd.

Door kenners wordt ze bestempeld als een gigantisch talent voor het vrouwenbasketbal. Vorige zomer speelde ze al de pannen van het dak op het EK U16, waar ze gemiddeld bijna 20 punten per wedstrijd scoorde en Litouwen zo naar een zilveren medaille leidde.

Topper in de dop
Jocyte veroverde zo ook een plek in het team van het toernooi. Vorige week tekende ze een contract bij ASVEL Lyon, een Franse topclub die eigendom is van ex-NBA-boegbeeld Tony Parker. Ze wordt er ploegmate van onze Belgian Cat Julie Allemand.