BLOG: Van Dijk is een jankend kind in de snoepwinkel
i

Pro Shots

BLOG: Van Dijk is een jankend kind in de snoepwinkel

admin • 23:47, 21-07-2017 / Laatste Update: 16:57, 12-12-2023

Virgil van Dijk maakte vrijdag bekend niet meer te willen spelen voor zijn club Southampton. De centrale verdediger lijkt toe aan een een volgende stap in zijn carrière, maar de Engelse club houdt hem liever bij zich. Tot ergernis van de 26-jarige Van Dijk, die The Saints nu dus voor een blok zet. Terecht, vinden veel mensen. Sportnieuws.nl-redacteur Bram Steenbeek niet. "Van Dijk houdt hier alleen maar een achterstand aan over."

Nog niet zo lang geleden schreven de media andere berichten over Virgil van Dijk. Dat 'ie bij FC Groningen een opvallende verschijning was. Dat we weinig verwachtingen hadden toen hij naar Celtic ging. Dat Virgil in Schotland langzaam beter werd en in Southampton uitgroeide tot een dijk van een verdediger. Nu de grootste clubs van de wereld na een goed voetbaljaar aan zijn voeten liggen, is de robuuste verdediger plots te groot voor zijn team.

Ten minste, dat vertelt hij mij door niet meer te willen spelen voor Southampton. Ik snap de gedachtegang van onze beestachtige vriend natuurlijk wel, toch betekenen 'transferverzoek' en 'zelfoverschatting' praktisch hetzelfde. Nu is het makkelijk om dit te stellen nu Van Dijk door zijn verzoek buiten de boot naar het trainingskamp valt. Als je van mening bent te goed te zijn voor de club die je naam mede mogelijk maakt, verdien je het niet om teamgenoten te hebben waar je boven uit kunt torenen. Dan mag je alleen de ster van je eigen training zijn.

'Welkom in de moderne voetbalwereld, Bram. De spelers zijn de baas, die transfer komt er echt wel', hoor ik jullie al zeggen. Toch is het opmerkelijk vaak de verkopende club die in deze situaties het hardst lacht.

Time to strip Virgil van Dijk of the captaincy and give it to someone who deserves it and loves the club. Give it to Oriol #SaintsFC

— Ethan Evans!🔴⚪️ (@EthanEvansDDT) July 21, 2017

Laten we er vanuit gaan dat Van Dijk binnen 1 maand overstapt de Europese top. Wat krijgt Southampton? Het winnende lot uit de loterij. De club is dan waarschijnlijk tientallen miljoenen rijker. Wat houdt Van Dijk er aan over? Een dik contract, een mooie club en een (trainings)achterstand op wereldsterren die in plaats van tegenstander nu concurrent zijn.

Zo'n achterstand kun je overbruggen als je dé man bent bij een Engelse middenmoter, als nieuwkomer bij een Europese topper sta je dan al met 0-1 achter.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op die regel. Misschien proosten we over een jaar op de transfer van de eeuw; zo'n transfer op verzoek smaakt als lauw pils. Totdat hun sportieve kwaliteiten die bittere bijsmaak weer wegspoelen, blijven voetballers als Van Dijk  jankende kinderen in een snoepwinkel. Ze spelen in een droomwereld die geen grenzen kent zo lang er iets lekkers voorbij komt. Ze lijken dan één ding te vergeten: dat er altijd grotere lolly's langskomen, betekent niet dat je een droplul hoeft te zijn.

"He said he is not available to play because he wants to leave"

Mauricio Pellegrino gives Virgil van Dijk update: https://t.co/6UfYN10pMw pic.twitter.com/7Im2DeQ0EL

— Sky Sports PL 👑 (@SkySportsPL) July 21, 2017