BLOG: Deze is voor de Ajax-bank
i

BSR/SOCCRATES

BLOG: Deze is voor de Ajax-bank

Brian Vesseur • 12:59, 18-04-2019 / Laatste Update: 11:31, 08-01-2024

Deze is niet voor Frenkie. Deze is niet voor Tadic, of Neres. Er is genoeg geschreven over de kunstenaars van dit Ajax. Het is tijd voor de bankzitters. Want terwijl er vanaf de tribunes 'oe' en 'aa' klinkt als Ajax weer wat leuks doet, zit er een zooi gasten op de bank die er moet staan als dat nodig is. En ze staan er. Keer op keer.

Door: Brian Vesseur

Het beeld moet bij iedereen op de netvlies staan. Hoe Klaas-Jan Huntelaar minutenlang na de zege op Real Madrid voor het uitvak stond. Zwaaiend met zijn shirt. Niet genoeg krijgend van de onvoorstelbare zege op zijn oude club. Hij speelde geen minuut die wedstrijd. De week ervoor, in de eigen Johan Cruijff Arena, ook niet.

Toch was de blijdschap enorm. Het teamgevoel was hier vele malen belangrijker dan het ik-gevoel. Niet alleen bij Huntelaar, ook bij de rest van de bank. Dat zag je ook weer na de zege op Juventus. Bij het laatste fluitsignaal vlogen de wissels het veld op. Natuurlijk Dani de Wit en Jurgen Ekkelenkamp, kinderen van de club. Maar ook die gekke Bruno Varela, pas sinds de winter wisselkeeper van Ajax. Kasper Dolberg lachte zelfs. Er zijn foto's van, mocht je het niet geloven.

De tekst loopt door onder de foto. (BSR/SOCCRATES)

Allemaal weten ze dondersgoed waar ze het voor doen. En wat ze doen. Ekkelenkamp, de Ronaldo-gooier, heeft zijn 'moment of fame' inmiddels wel gehad, maar het liet wel zien dat het doel duidelijk is. Alles voor die zege. Eerst op de Ajax-manier, anders maar zo.

In Turijn stond Joël Veltman erin. Amper minuten gemaakt dit seizoen, maar Nicolas Tagliafico was geschorst. Daardoor schoof Noussair Mazraoui naar links, maar hij raakte snel geblesseerd. Daarom moest Erik ten Hag iemand in het veld zetten die nog nooit in het hoofdtoernooi van de Champions League had gespeeld. Daley Sinkgraven. Waar de supporters - thuis op de bank - 'm toch even hebben moeten knijpen, stonden ze er. Allebei. Moeiteloos. Onderdeel van het elftal.

Hetzelfde gold in de slotfase voor Lisandro Magallan. De Argentijnse sloper kende geen gelukkig Ajax-debuut. Tegen Feyenoord verloor hij met 6-2. Dat Ten Hag hem liet invallen tegen het grote Juventus, moet wederom voor angstige gezichten hebben gezorgd. Maar hij stond er. Meteen.

Deze is voor Huntelaar. Voor Veltman, voor Ekkelenkamp. Voor Sinkgraven en voor Dolberg. Voor de wissels die moeiteloos hetzelfde spelletje kunnen spelen als hun basisconcurrenten.