BLOG: 'Silverstone verdwijnt niet van de F1-kalender'
i

ANP

BLOG: 'Silverstone verdwijnt niet van de F1-kalender'

admin • 00:29, 12-07-2017 / Laatste Update: 16:45, 08-01-2024

Wat een drama dinsdag in de Formule 1-wereld. Het historische Silverstone-circuit liet weten na 2019 geen race meer te willen organiseren omdat het evenement verliesmaakt. En dat allemaal in de week voordat de Grand Prix van Engeland plaatsvindt. Ook nog op de dag dat de F1 ineens een live-evenement in Londen, vlakbij de baan, uit de grond stampt. Wat is hier allemaal aan de hand? Een storm in een glas water, denken wij.

Laten we bij het begin beginnen. De Britse coureursclub BRDC is eigenaar van Silverstone en maakt al jaren verlies op het GP-weekend. Dit komt doordat de vorige baas van de F1, Bernie Ecclestone, wurgcontracten afsloot met Europese banen om zo meer ruimte op de kalender te geven aan oersaaie oorden als Sochi (Rusland). Het doel van de oude Bernie was namelijk om geld te verdienen, niet om leuke races voor te schotelen aan de fans.

Veel verlies

Op zich is de vertrekwens van Silverstone in dat licht best te begrijpen. Hoeveel zin heb je er als organisatie nog in als je elk jaar zwetend in je bed ligt om de enorme verliezen van de GP van Engeland? De Britten zijn volledig racegek en iedereen is dol op Silverstone, maar de bedragen liegen er niet om: 2,8 miljoen pond in de min in 2005, 4,8 miljoen verlies een jaar later en ook dit jaar zal het niet beter zijn.

Nieuwe voorwaarden?

Als iets niet lekker gaat, dan heb je een paar opties. 1. Je vraagt om hulp, bijvoorbeeld van de regering of van een rijke geldschieter. Dat is blijkbaar niet gelukt. 2. Je haalt 1 van de meest historische races van de kalender. Dat lijkt nu op het oog te gebeuren. Maar, optie 3. Je probeert nieuwe voorwaarden uit te onderhandelen met degene die het contract met je heeft afgesloten.

Ecclestone weg

Laten we optie 3 eens uitdiepen. Ecclestone is lekker met pensioen gegaan en de nieuwe F1-eigenaar Liberty Media zegt al vanaf het begin dat ze de sport dichter bij de fans willen brengen. Het allerlaatste wat je dan doet, is Silverstone van de kalender halen. Daarbij hadden de circuiteigenaren met Ecclestone afgesproken dat er elk jaar meer betaald moet worden voor de organisatie van de race. Van 11,5 miljoen in 2010 zou het in 2026 liefst 25 miljoen(!) pond per jaar zijn. Dat zijn natuurlijk waardeloze voorwaarden.

Aandacht genereren

Dus heeft Silverstone na de overname van Liberty het volgende bedacht: 'We verscheuren het contract vanaf 2019 en gaan vlak voordat de GP er daadwerkelijk is, zeggen dat de baan van de kalender gaat. Iedereen schrikt daar zo van, dat Liberty wel een beter contract met ons wil opstellen vanaf 2020'. Zoiets. Waarschijnlijk wisten de eigenaren ook allang dat er een F1-evenement in Londen plaats zou vinden op woensdag 12 juli, pas op dinsdag 11 juli aangekondigd. Alles gaat om aandacht genereren voor het arme Silverstone.

Onze vrienden

En dan nog eens iets: de voorzitter van de coureursclub liegt er ook niet om in zijn verklaring. ,,Zelfs al hebben we het contract opgezegd per 2019, we hebben laten weten dat we ervoor openstaan om samen met onze vrienden (!!!, red.) van Liberty een voor beide partijen goede oplossing te vinden. We hopen dat een akkoord nog steeds mogelijk is. Zo kunnen we voor jaren en jaren een financieel levensvatbare race op Silverstone organiseren."

Nou, het lijkt ons wel duidelijk. Silverstone wilde onder het oude wurgcontract van Ecclestone uit en gokt erop dat de nieuwe F1-eigenaren against all cost niet van het historische circuit af willen. Die gok zou zomaar eens goed kunnen uitpakken.