Cruijff zal nooit echt doodgaan

24 maart 2020

ANP

Het is vandaag (24 maart) 4 jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. De beste voetballer van Nederlandse bodem stierf op 68-jarige leeftijd. Het Orakel van Betondorp zal in onze gedachten nooit echt doodgaan. Daar is hij veel te belangrijk voor.


Wist je dat ze heel vroeger 2-3-5 speelden? Dus met 2 verdedigers, 3 middenvelders en 5 aanvallers? Sjaak Swart was aan het begin van zijn carrière bijvoorbeeld een rechtsbinnen. Tot hij goed en volwassen genoeg was om rechtsbuiten te zijn, moest hij als rechtsbinnen meeverdedigen bij een tegenaanval.

De Generaal
Het voetbalspelletje veranderde compleet dankzij Johan Cruijff en Rinus Michels. Michels als trainer langs de lijn, Cruijff als regisseur in het veld. Voor als de naam Michels je weinig zegt: hij werd door de FIFA gekozen als beste trainer van de vorige eeuw. Niet gek, want hij en Cruijff worden gezien als de bedenker en uitvoerder van het 'totaalvoetbal'.

De Hollandse School. Het 4-3-3 zoals wij hem kennen. Samen voerden ze het totaalvoetbal uit bij Ajax. Later vertrok Michels naar FC Barcelona, om het moderne spelletje daar aan te leren. Niet voor niks staat Barça bekend om het prachtige voetbal dat ze spe(e)l(d)en.

Afgeleid van Cruijff
Cruijff voegde zich 2 jaar later bij Michels in Catalonië. Hun manier van spelen werd wereldberoemd. En ook nu, in 2020, zijn veel tactieken gebaseerd op - of afgeleid van - het totaalvoetbal van Cruijff en Michels. Pep Guardiola, Jürgen Klopp: allemaal geven ze hun eigen draai aan het Cruijff-spelletje.

Eigenlijk zal Cruijff nooit écht doodgaan. Daar is hij veel te belangrijk voor.

Door Brian Vesseur

Hieronder Rinus Michels. (ANP)